Voćarstvo i vinogradarstvo

Takmičenje mladih somelijera – Upoznajte srpske sorte grožđa, održaće se po prvi put 11. novembra u Beogradu

Takmičenje mladih somelijera – Upoznajte srpske sorte grožđa, održaće se po prvi put, 11. novembra 2021. godine, u organizaciji Udruženja somelijera Srbije – SERSA. Finale počinje u 16 časova i otvoreno je za javnost.

Tog dana, u hotelu Hyatt Regency Beograd, tridesetak mladih ljudi od 18 do 29 godina, iz različitih delova Srbije, pokazaće nam svoje znanje o srpskim vinskim regionima, našim autohtonim sortama grožđa, ali i svoje umeće u vinskom servisu. Neki od njih su još uvek studenti Visoke hotelijerske škole u Beogradu, dok drugi već rade kao ugostitelji u nekim od poznatih srpskih restorana. Zajednička im je želja da budu vrhunski profesionalci i da pomognu promociju domaćih vina i jačanje srpskog vinskog identiteta.

I dok traju pripreme za predstojeće takmičenje, mnogi kandidati pokazuju veliko interesovanje za učenjem o srpskim vinskim sortama, kao što su prokupac, kadarka, crna i bela tamjanika, smederevka, morava, ali i onim manje zastupljenim u našim vinogradima, poput probusa, bagrine, petre, župljanke i drugih. Na časovima kandidati uče o organoleptičkim svojstvima ovih sorti, ali i usavršavaju svoje veštine dekantiranja i otvaranja penušavih vina. Kako je gastronomija neizostavni deo somelijerske struke, ovi momci i devojke već pokazuju zavidno znanje o tradicionalnim jelima naše kuhinje i uparivanju sa srpskim vinima. Pred njima je veliki izazov, jer će biti potrebno proći kvalifikacije i preko polufinala stići do najvažnijeg dela takmičenja, u kom ćemo gledati tri najbolja kandidata. A samo jedan može postati najbolji mladi somelijer – poznavalac vina od autohtonih sorti grožđa Srbije!

Organizacija Takmičenja mladih somelijera – Upoznajete srpske sorte grožđa realizuje se uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu. Takmičenje podržava i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u okviru konkursa za dodelu dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021. godini.

AGENDA TAKMIČENJA

8.30 časova – Okupljanje takmičara

9.00 časova – Prvi deo takmičenja – KVALIFIKACIJE, pismeni deo takmičenja (zatvoreno za publiku)

10.30 – 11.30 časova – pauza za fotografisanje (otvoreno za medije)

12.00 časova – Drugi deo takmičenja – POLUFINALE, praktični deo takmičenja, 10 najboljih kandidata (zatvoreno za publiku).

16.00 – 19.00 časova– Treći deo takmičenja – FINALE, praktični deo takmičenja, 3 najbolja kandidata. (Otvoreno za publiku).

19.30 časova – PROGLAŠENJE POBEDNIKA

Teme