Banke

OTP GRUPA I SAMBANOVA SYSTEM Najbrži SUPERRAČUNAR ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU U Evropi

Foto: OTP Grupa

SambaNova Systems, kompanija za  izradu najnaprednijeg softvera, hardvera, i rešenja za pokretanje aplikacija veštačke inteligencije u ovoj industriji, i OTP Grupa, vodeća bankarska grupa u centralnoj i istočnoj Evropi, objavile strateško partnerstvo za izgradnju najbržeg AI  superračunara u Evropi. Za najnapredniji jezički model na svetu u jednoj poslovnoj banci, zajedno će implementirati  višeokvirni sistem veštačke inteligencije izgrađen na rešenju kompanije SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT. U  saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnologiju Mađarske, sistem će biti dostupan kao nacionalni resurs veštačke inteligencije, kako za javni i privatni sektor, tako i za visoko obrazovanje. 

„Ovo je jedinstvena saradnja između OTP Grupe, Ministarstva za inovacije i tehnologiju, i kompanije SambaNova  Systems, koja ima za cilj da pruži jedan neverovatan resurs zemlji i regionu Centralne i Istočne Evrope,” izjavio je Peter  Čanji, zamenik generalnog direktora i direktor za Digitalni sektor OTP Grupe. „Zadovoljstvo nam je da objavimo da će  ovaj revolucionarni superračunar predstavljati jedinstvenu sposobnost veštačke inteligencije za izgradnju jezičkih  modela na nivou GPT-3 za jezike širom Centralne i Istočne Evrope“.  

Ovim partnerstvom OTP Grupa preuzima vodeću ulogu u Evropi u istraživanju i razvoju veštačke inteligencije.  Sedamnaest miliona klijenata Banke iskusiće brže, personalizovanije finansijske usluge zasnovane na veštačkoj  inteligenciji uz pomoć superračunara koji može za kratko vreme da obradi velike količine tekstualnih informacija i  podataka. Značajnim ubrzavanjem tokova posla i preuzimanjem zadataka koji se ponavljaju, stvaranjem više prostora  za razvoj usluga i ljudsku kreativnost, ova inovacija imaće pozitivan uticaj na zaposlene OTP Grupe širom Evrope. 

„OTP Grupa ima impresivan vodeći plan u industriji, a to je da u narednoj deceniji veštačku inteligenciju učini svojim  ključnim tehnološkim pokretačem. Uz podršku Ministarstva, okruženje veštačke inteligencije koje stvaramo obezbediće  pristupačnu, najsavremeniju infrastrukturu za univerzitete, istraživačke centre, javne i privatne organizacije širom  Mađarske“, rekao je prof. dr Laslo Palkovič, ministar za inovacije i tehnologiju u Mađarskoj. 

Partnerstvo između OTP Grupe i kompanije SambaNova Systems predstavlja višegodišnji ugovor o saradnji za  implementaciju rešenja kompanije SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT i izgradnju jedinstvenog modela na  mađarskom jeziku, jednog od najkomplikovanijih jezika na svetu, nakon čega će slediti jedinstveni modeli na jezicima  drugih zemalja OTP Grupe. Ovom implementacijom, banka će transformati sve delove svog poslovanja pomoću  veštačke inteligencije i rešenja SambaNova GPT, od front office-a pa sve do back office-a. 

„Veliki jezički modeli brzo postaju primarni interfejs banke i veštačkom inteligencijom pokrenuće se transformacija  industrija. Ova implementacija u OTP Grupi pokazaće šta sve napredna veštačka inteligencija omogućava u  industrijama koje u svom poslovanju koriste veliku količinu dokumenata, poput bankarskih i finansijskih usluga“, rekao  je Rodrigo Liang, suosnivač i izvršni direktor kompanije SambaNova Systems. 

Implementacija je tehnički podvig; da je projekat bio razvijen i primenjen u okvirubanke, izgubilo bi se nekoliko godina  kao i obimni ljudske resursi. Uz kompaniju SambaNova, OTP Grupa može izvršiti primenu za nekoliko dana ili nedelja.  Jednom primenjen, ovaj superračunar sa veštačkom inteligencijom omogućiće OTP banci da napreduje i napravi dalji  prodor na globalnom finansijskom tržištu. 

O rešenju Data Flow-as-a-Service GPT, kompanije SambaNova 

Vodeća ponuda kompanije SambaNova, DataFlow-as-a-Service™, predstavlja nadogradivu platformu za usluge  veštačke inteligencije, kojom se organizacijama omogućava da preko noći pokrenu inicijative zasnovane na veštačkoj  inteligenciji, povećanjem postojećih mogućnosti i kadrova uz jednostavnu pretplatu. Platformu pokreće DataScale®,  integrisana softverska i hardverska platforma koja pruža nenadmašne performanse, tačnost, obim i jednostavnost  korišćenja, izgrađenu na računarskoj arhitekturi kompanije SambaNova Systems Reconfigurable Dataflow Architecture™. 

Imajući u vidu da veštačka inteligencija postaje poslovna potreba u globalnoj ekonomiji, klijentima su potrebna  kompletna rešenja koja mogu da rade u velikom obimu na finansijski održiv način. Uz integrisan kompletan sistem,  uključujući i najbolje modele veštačke inteligencije, softver i hardver, SambaNova pruža najopsežnije, najdostupnije i  najuticajnije aplikacije veštačke inteligencije na svetu. Za više informacija o proizvodu kompanije SambaNova Data  Flow-as-a-Service for language with GPT, posetite https://sambanova.ai/solutions/gpt/ 

O kompaniji SambaNova Systems 

SambaNova Systems je kompanija za inovacije veštačke inteligencije koja organizacijama omogućava da sa  poverenjem implementiraju najbolja rešenja za računarski vid, obradu prirodnog jezika, preporuke i veštačku  inteligenciju za nauku. Vodeća ponuda kompanije SambaNova, DataFlow-as-a-Service™, pomaže organizacijama da  za nekoliko dana brzo primene veštačku inteligenciju, čime se omogućava stvaranje novih prihoda i povećanje  operativne efikasnosti. Sistem kompanije SambaNova pod nazivom DataScale® predstavlja integrisano softversko i  hardversko rešenje koje uz otvorene standarde i korisničke interfejsove koristi računarsku arhitekturu Reconfigurable  Dataflow Architecture™. Sa sedištem u gradu Palo Alto u Kaliforniji, kompanija SambaNova Systems osnovali su 2017.  godine lideri industrije i stručnjaci za izradu hardvera i softvera iz kompanija Sun/Oracle i sa Univerziteta Stanford. 

U investitore se ubrajaju SoftBank Vision Fund 2, fondovi i računi kojima upravljaju BlackRock, Intel Capital, GV, Walden  International, Temasek, GIC, Redline Capital, Atlantic Bridge Ventures, Celesta, i drugi. Za više informacija, kliknite na  sambanova.ai ili pišite na info@sambanova.ai. Zapratite kompaniju SambaNova Systems na LinkedIn. 

O OTP Grupi 

OTP Grupa je vodeća finansijska grupa u regionu CIE sa izuzetnim rezultatima rasta, izuzetnom profitabilnošću i  solidnom pozicijom kapitala i likvidnosti. Bankarska grupa pruža univerzalne finansijske usluge za 17 miliona klijenata  sa 40.000 zaposlenih u 11 zemalja. Nudi najsavremenija digitalna rešenja i mrežu od preko 1.700 ekspozitura. Buduće  poslovanje i razvojni napori OTP Grupe fokusiraju se na održivost životne sredine, društva i upravljanja sa ciljem da  učvrsti svoju poziciju najboljeg poslodavca u regionu Centralne i Istočne Evrope. 

Sedište OTP Grupe je u Mađarskoj i ima raznoliku i transparentnu vlasničku strukturu. Bankarska grupa se kotira na  Budimpeštanskoj berzi od 1995. godine. 

Teme