Selo&Planina&Grad

INTERVJU Dejan Ljevnaić OC JAHORINA „Gondola POLJICE sa svetlosnim efektima, nove instalacije, rasveta za noćno skijanje na stazi Novak Đoković, samo su neki od noviteta za skijaše“

Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina

Autor: Danijela Nišavić

„Za ovu sezonu u najmanju ruku mogu reći da će biti inovativna, u infrastrukturu Jahorine, uloženo je 99 miliona KM. Najveći projekat ove sezone je gondola Poljice, sa svetlosnim efektima i moderno dizajniranim stanicama i kabinama. Dve šestosedne žičare Rajska dolina i Trnovo, sidro Javor i lift Spust su potpuno nove instalacije koje će ove zime prevoziti skijaše. Nova rasveta je već zasijala stazom Novak Đoković koja će prvi put biti dostupna i za noćno skijanje. Ambijentalno je uređen gornji deo planine a dobro poznati ugostiteljski objekat, Olimpijski bar dočekuje sa proširenim kapacitetom za 100 mesta. Radimo i na modernizaciji vrtića Poljice ali i izgradnji prvog snowboard parka. Novih 7 km sistema za osnežavanje garantuje dobro pripremljene ski staze, a za ugodniji dolazak do Jahorine, presvučen je put od Pala do Jahorine“, kaže u razgovoru za Plodnu zemlju, Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Za kada je predviđen početak ski sezone?

„Na početku za sam ski opening planiramo spektakularno otvaranje od 2. do 5. decembra, kada organizujemo gastro manifestaciju Ćevap Fest ali i koncerte. U planu je da prvi koncert bude 3. decembra gde će gosti imati priliku da uživaju u hitovima Tonija Cetinskog nakon toga isti dan će biti VIP žurka u našem Olimpijskom baru sa Milicom Todorović, 4. decembra za dobar provod zadužen je Haris Džinović i za kraj, 5. decembra, Saša Matić. Karte za navedene koncerte od 1. novembra moguće je kupiti na www.kupikartu.ba Takođe, skijaši će imati priliku da prisustvuju takmičenju između proizvođača travničkog, banjalučkog, sarajevskog i veganskog ćevapa“.

Ski škola na Jahorini je jedna od najboljih u regionu. Da li pripremate i koje povoljnosti mogu da očekuju početnici skijaši?

„Dok iskusni skijaši biraju crne staze i uživaju u adrenalinu koji pruža ova planina početnicima su na raspolaganju tri moderno opremljena ski poligona. Uz profesionalne učitelje ski i snoubord škole „Olimpijski centar“ ćete skijanje i bordanje definitivno uvrstiti u omiljeni sport i brže nego što mislite da je moguće uspešno i hrabro osvojiti čak i crne staze. Kreirajući pakete ski škole za ovu godinu prilagodili smo našu ponudu početnicima, iskusnim skijašima koji žele da usavrše svoje skijaško umeće, ali i onima koji skijanje žele učiti u grupama“.

Kada se očekuje početak rada na najfrekventnijoj lokaciji Poljice najsavremenije gondole, koja primenjuje modernu tehnologiju, ima posebno uređene kabine i svetlosne efekte?

„Sa početkom sezone otvaramo našu novu kabinsku gondolu Poljice. Radi se o instalaciji koja je do sada neviđena na našim prostorima čiji dizajn potpisuje italijanska dizajnerska kuća Pininfarina, predstavlja najznačajniju investiciju u nizu noviteta. Sa povećanim kapacitetom na 3.600 skijaša na sat, svetlosnim efektima i toplom vezom koja je povezuje sa Olimpijskim barom, gondola je dostupna za dnevno i noćno skijanje kao i za panoramsko razgledanje. Dve potpuno nove šestosedne žičare i dva nova ski lifta zaokružuju ponudu našeg ski centra na ukupno 24 ski staze dužine 47 km ski staza povezanih u jedinstvenu celinu sa 16 instalacija vertikalnog transporta ukupnog kapaciteta 28.800 skijaša na sat. Uz 47 km idealno pripremljenih alpskih ski staza, po najvišim svetskim standardima Jahorina raspolaže i sa 10 km staza za nordijsko skijanje“.

Da li je nađeno rešenje da se ove godine izbegnu gužve pri kupovini ski karata? Da li je zaživela onlajn prodaja?

„Za novu sezonu povećavamo broj prodajnih mesta, naš webshop je dostupan za beskontaktnu kupovinu karata tokom cele godine. Ono što je novo su i dva kioska koja ćemo ove zime postaviti na Jahorini, radi se o automatima za beskontaktno preuzimanje karata koje radi 24 sata tokom dana“.

Koje su cene ski karata za predstojeću sezonu 21/22?

„Cene karata za ovu godinu su prilagođene našoj ponudi koja je znatno unapređena tako da možemo slobodno reći da Jahorina i dalje ima najbolji odnos cena – kvalitet. Uspešno je realizovana i pretprodaju ski karata sa 15% popusta na redovne cene koja je trajala od septembra do 1. novembra i zabeleženo je ogromno interesovanje. Broj prodatih ski karata u pretprodaji porastao je za 110 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što nam dosta govori i o interesovanju skijaša za našu planinu. Pored toga, u okviru akcije Budi dijete Jahorine podelili smo više od 2.000 besplatnih sezonskih karata za decu sa teritorije grada Istočno Sarajevo“.

Jahorina je prepoznata po zabavno-muzičkim sadržajima… Pandemija je dosta toga promenila, šta su planovi za ovu ski-sezonu?

„U planu nam je veliki broj manifestacija zabavnog karaktera koje su interesantne i skijašima ali i onima koji ne skijaju a vole planinu i dobar provod. Poslije ski openinga, dva naredna vikend ćemo imati Balkan Music Festival kada će na našoj planini koncerte praviti gotovo sve muzičke zvezde iz regiona. U petak 10. decembra naše goste će zabavljati Voyage, Nucci, Corona x Rimski, Gazda Paja, THCF i Devito. Potom, subota 11. decembra je rezervisana za nastupe Dragane Mirković, Mileta Kitića, Šemse Suljaković i Kemala Malovčića. Naredni petak 17. decembar zakazani su nastupi Seke Aleksić, Elme Sinanović, Aleksandra Prijović, Sloba Radonović i Milice Pavlović. U subotu, 18. decembr goste Jahorine zabavljaće Bijelo Dugme, Divlje Jagode i Riblja Čorba. Karte za ove koncerte su u prodaji u sistemu www.kupikartu.ba

Plan je da zatvaramo sezonu sa Winter magic by Brodolom Jahorina u martu, a celi januar i februar ce biti intro party na stazama. U okviru ove manifestacije pregovaramo sa nekim od najpoznatijih svetskih imena elektronske muzike kao što su Gianluca Vacci, Fedde Le Grand, Hot Since 82, Dimitri Vegas, Burak Yeter, Mahmut Orhan, Mark Knight, Deborah De Luca, Plastik Funk, Kristijan Molnar i Petar Dundov“.

Koje mere će se primenjivati kako bi se obezbedila zdravstvena sigurnost skijaša?

„Kao i prošle godine strogo ćemo se pridržavati svih preporuka i epidemioloških mera. Maska, distanca, dezinfekcija, beskontaktna kupovina karata i redovna dezinfekcija instalacija vertikalnog transporta. Ovu priliku koristim i da apelujem na sve skijaše koji dolaze ove godine na Jahorinu da budu odgovorni. Tvrdim da ćemo kao i prošle godine ići korak ispred mera javnog zdravstva sa ciljem zaštite svih naših gostiju. Pratimo i poštujemo sve odluke na nivou države. Takođe, kao i prošle godine na našoj planini će biti prisutna laboratorija za testiranje gde ćemo turistima kojima je potreban test za povratak u matičnu zemlju omogućiti brzo testiranje u samom ski centru“.

Ova godina bila je u znaku investicionog buma na Jahorini. Koliko su povećani smeštajni kapaciteti, koliko ima novih hotela, dodatnog privatnog smeštaja, s obzirom na to da očekujete rekordnu posetu od 300.000 skijaša?

„Možemo reći da se pored svih naših projekata na Jahorini gradi 250.000 m2, što je milijarda KM privatnog kapitala koji se trenutno ulaže u real estate. Ovde je samo u jedan hotel, firma iz Srbije investirala 120 miliona KM. Interesovanje investitora je ogromno što dokazuje i cena zemljišta na Jahorini koja je u odnosu na period od pre 4 godine povećana za 12 puta“.

Prethodnih nedelja imali ste dosta promotivnih aktivnosti u regionu (Srbija, Hrvatska, Crna Gora)… Očekujete li rast broja gostiju iz tih država?

„Za nadolazeću zimsku sezonu beležimo ogromno interesovanje skijaša sa prostora ExYu. Promovisali smo našu ponudu i investicije u širem regionu. Decembar je već pun gostima iz okruženja Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Mađarima, dok je februar već rezervisan za slovenačke skijaše. Zaista nam imponuje što se svi vraćaju na Jahorinu, iako će ove godine biti otvoreni svi ski centri u Evropi koji nisu radili prošle godine. Dok je svuda bila stagnacija, mi smo vredno radili i sve projekte koje smo započeli uspešno privodimo kraju. Nestrpljiv sam da ugostimo prve skijaše i čujemo komentare i reakcije na sve urađeno.“

U slučaju da zima bude blaga šta će biti alternative za skijaše?

„Naš već postojeći sistem osnežavanja nadogradili smo za 7 km, čime smo broj osneženih staza uvećali za gotovo 50%. Prva velika promena koju smo po dolasku na Jahorini napravili je uređenje ski staza i investiranje u sistem osnežavanja, znajući koliki je značaj sigurnosti u sneg za uspeh. Zahvaljujući upravo sistemu za osnežavanje prošlu zimsku sezonu smo započeli prvi u Evropi. Trenutno je nemoguće zamisliti funkcionisanje jednog modernog ski centra bez sistema osnežavanja. Skijaši cene sigurnost i investitori takođe. Osim toga, meteorolozi najavljuju sjajnu zimsku sezonu u celoj Evropi i siguran sam da ćemo imati jednu od najboljih sezona ikada“.

NAPOMENA: PRENOŠENJE TEKSTA SA PORTALA PLODNA ZEMLJA MOGUĆE JE ISKLJUČIVO UZ NAVOĐENJE IZVORA (PORTAL PLODNA ZEMLJA) I LINKOVANJE TEKSTA (www.plodnazemlja.com)

Teme