Info

BEOGRADSKI SAJAM Do kraja novembra pet manifestacija posvećenih ENERGETICI, EKOLOGIJI, ZAŠTITI NA RADU, ETNO HRANI i PIĆU i ZIMSKOJ OPREMI i TURIZMU

Beogradski sajam

I pored epidemioloških previranja i ograničenja Beogradski sajam uspeva da održi sajamsku delatnost u meri u kojoj to dozvoljava karakter sajamskih manifestacija te mogućnosti, interes i volja i izlagača i posetilaca. Tako je u neposrednoj budućnosti, do kraja novembra, planirano održavanje čak pet tradicionalnih sajamskih manifestacija, posvećenih energetici, ekologiji, vanrednim situacijama i zaštiti na radu, etno hrani i piću i zimskoj opremi i turizmu.


Od 23. do 25. novembra 2021. održavaju se tri sajamske manifestacije. Međunarodni sajam energetike, koji je već duže od 15 godina najveći i najrespektabilniji godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima električne energije, uglja, nafte, gasa, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i rudarstva, ovog puta se održava u uslovima globalne i duboke energetske krize, koja svoj danak uzima i na regionalnom i lokalnom nivou. Već 16. put se najznačajnije domaće firme, institucije i organizacije, ali i eminentne inostrane kompanije, okupljaju se oko vizija, planova i projekata pre svega u vezi sa energetskim sektorom Republike Srbije. Cilj je povezivanje obaveza, potreba i mogućnosti u pogledu snabdevanja što je moguće kvalitetnijom i čistijom energijom, uz što je moguće manju štetu po ljude i okolinu. Кljučna tematska vodilja ovogodišnje Energetike je “sačuvati postojeće i afirmisati obnovljive izvore energije”.


Pod zajedničkim sloganom “Snaga prirode”, u isto vreme i na istom mestu, održava se i 17. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair, posvećen sistemu i mehanizmima zaštite životne sredine, sa posebnim akcentom na zelenu ekonomiju, industriju reciklaže, obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom. EcoFair nastoji da ekologiju predstavi kao način života i da se sa takvog polazišta obrati svim faktorima koji u ovoj oblasti imaju presudan uticaj – privredi, edukativnoj i medijskoj sferi i civilnom sektoru. Zbog toga njegov izlagački i konferencijski program obuhvataju sve segmente zaštite životne sredine: zemljište, vazduh, vodu, prirodne resurse, reciklažu, berze ekoloških usluga, lokalnu samoupravu, komunalnu opremu, nevladin sektor koji se bave zaštitom životne sredine…
Pokrovitelji Sajma energetike i Sajma ekologije su Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz partnerski odnos Privredne komore Republike Srbije.

Кonačno, takođe na istom mestu i u isto vreme, održava se i 42. Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu – 112 Expo, koji se bavi zaštitom od požara, poplava, zemljotresa, hemijskih akcidenata, povreda na radu, reagovanjem u vanrednim situacijama, bezbednošću i zdravljem na radu. Opake elementarne nepogode ili prirodne katastrofe – poplave, odroni, klizišta, zemljotresi, suše – požari, hemijski akcidenti ili ekstremna aerozagađenja prave ogromnu materijalnu štetu i stavljaju pred brojna iskušenja funkcionisanje društva i države u celini. Otuda je 112 EXPO nezaobilazna prilika da se svi subjekti u sistemu prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama okupe na jednom mestu i potvrde vlastitu mobilnost. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.


Na dan kad se zatvaraju kapije ovih sajmova otvaraju se kapije sledeća dva, koji će trajati od 25. do 28. novembra.

Na 15. Sajmu etno hrane i pića, regionalnoj smotri prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, biće predstavljeni nacionalni specijaliteti, proizvodi karakteristični za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina. Izlagači se predstavljaju posredstvom regionalnih privrednih komora, zadružnih saveza, lokalnih samouprava, udruženja proizvođača, ali i samostalno. Osnovna poslovna ideja ove sajamske manifestacije utemeljenje robne marke etno proizvoda, obezbeđivanje tržišnih, marketinških i institucionalnih uslova da brojni tradicionalni, autohtoni i proizvodi sa ovdašnjim geografskim poreklom, postanu priznate robne marke i značajni izvozni artikli, brendovi sposobni da na pravi način pronađu put do tržišta. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.


Istovremeno se održava i 35. Expo-zim, sajam zimske sportske opreme, koji već decenijama usrećuje ljubitelje zimskih sportova i turizma na jednom mestu. Sajam omogućuje zainteresovanima da na jednom mestu pronađu sportsko-rekreativnu opremu, razmene ili servisiraju polovne rekvizite i obezbede povoljne turističke aranžmane. Uvoznici, proizvođači, distributeri i serviseri zimske sportske i rekreativne opreme, predstavnici zimskih turističkih centara i skijališta, turističkih agencija, hotela, odmarališta i popularnih turističkih destinacija, spremni su da obraduju sve one koji vole zimu, zimski ugođaj, zimske sportske, rekreativne i zabavne aktivnosti. I još jedanput, mesto na kome se sve to događa je Beogradski sajam, a poštovanje važećih epidemioloških mera se podrazumeva.

Teme