Selo&Planina&Grad

OC JAHORINA VELIKIM INVESTICIJAMA DO RAJA ZA SKIJAŠE Nova GONDOLA POLJICE, šestosedna žičara Rajska dolina i Trnovo, sidro Javor i lift Spust, noćno skijanje na stazi NOVAK ĐOKOVIĆ… (FOTO)

Olimpijski centar Jahorina uložio je 99 miliona KM kako bi ova zimska ski sezona bila još sadržajno kvalitetnija za skijaše. Najviše novca investirano je u najsavremeniju gondolu Poljice, opremljenom kvalitetnim kabinama sa svetlosnim efektima. U naredenim redovima možete pročitati kakav kvalitetni sadržaj očekuje skijaše na olimpijskoj lepotici – Jahorini, ali i da u foto galerijama i vidite sve te novitete.

Gondola Poljice

Titulu najveće investicije Olimpijskog centra tokom proteklog perioda ubedljivo odnosi najsavremenija gondola Poljice, koju je dizajnirala poznata italijanska dizajnerska kuća Pinifarina. Pozicionirana na najfrekventnijoj lokaciji na planini, opremljena najnovijom tehnologijom, kvalitetnim kabinama i svetlosnim efektima, raspolaže kapacitetom od 3.600 skijaša na sat, a karakteristična je po tome što će skijaši svoje skije unositi unutar kabine, za razliku od većine drugih kabinskih gondola. U podnožju Gondole Poljice, tačnije na njenom polazu, svi posetioci će imati na raspolaganju prodajna mesta, kao i druge prateće sadržaje, dok će na izlazu, biti u prilici da posete restoran Olimpijski bar, putem toplog tunela, idealnog za one koji nerado staju na skije ili bord. Istoimena staza iznad koje će gondola prevoziti putnike u potpunosti je opremljena za noćno skijanje, a u istoj funkciji, skijašima na raspolaganju stoji i sidro, čiji se izlaz nalazi na polovini staze Poljice.

Šestosedna žičara Rajska dolina i Trnovo, sidra Javor i lift Spust

Izgradnja šestosedne žičare u bajkovitoj Rajskoj Dolini je naredni veliki projekat. Ona je osmišljena i modernizovana kao isklopiva šestosedna žičara dužine od oko 700 m, koja može da preveze na vrh planine 2.400 skijaša na sat, čiji će se polaz nalaziti na platou koji je izgrađen na mestu dečijeg poligona, uz staze, u Rajskoj dolini. Dana 17. novembra ove godine, uspešno je puštena prva vožnja ovog vertikalnog transporta, čemu su svi korisnici društvene mreže Facebook mogli uživo svedočiti iz topline svojih domova.  

„Istovremeno, još jedan projekat sa istim ciljem, povećanja kapaciteta skijališta izgrađen je u vikend naselju Trnovo. Radi se o šestosedu Trnovo. Uz instalacije novog transporta koji će povećati kapacitet skijaša na sat od 2.400 putnika, ovaj deo Jahorine dobija i nove ski staze, koji će biti prekriven sistemom veštačkog osnežavanja, što će našim vernim, dugogodišnjim, posetiocima predstavljati novinu, dok će za one koji su kod nas po prvi put, uvereni smo, biti smo jedan od razloga povratka na našu planinu“, kaže za Plodnu zemlju Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

Uz izgradnju šestoseda Rajska dolina, istoimena lokacija će biti upotpunjena sa još dva nova ski lifta, pod nazivima Javor i Spust. Ski lift Javor će, kapacitetno, ujedno sa ski liftom Spust, prevoziti 1.950 skijaša na sat do polaza druge staze, na mesto gde su se 1984. godine održavala takmičenja u sklopu Zimskih Olimpijskih igara, dok će se ski liftom Spust, skijaši moći prebaciti na sam vrh planine.

„Oba lifta, odnosno staze na kojima se nalaze, su rezervisana za najspretnije i najhrabrije skijaše, ali verujemo da takvih ima, iz godine u godinu, sve više, barem na našoj planini“, ističe Dejan Ljevnaić.

Kao jedan od podsetnika na Zimske Olimpijske Igre i period kada je Jahorina bila multikulturalna pozornica sveta, simbol prijateljstva i mira, ostali su delovi vertikalnog transporta koji se tada koristio. No, kao i svemu, vreme uzme danak, a zaostavštinama kao što je dvosed Ogorjelica ponajviše, te je odlučeno da jedna od investicija bude upravo davanje novog ruha. Modernizacija čuvenog dvoseda obezbedila je boje i svetlosne efekte koji ga zaista čine upečatljivim u moru snežnog pokrivača, pored tehničkih poboljšanja, koji su imali pravo prvenstva, kako su sigurnost, te udobnost posetioca prioritet.

Prvi put skijaši će moći da imaju i noćno skijanje na stazi Novak Đoković

Jedna od ideja, koja je doživela realizaciju tokom letnjeg perioda, bila je da centralna staza sa privilegijom da nosi ime najuspešnijeg svetskog tenisera Novaka Đokovića, dobije osvetljenje, koje će omogućiti noćno skijanje. Time će oni imati veći izbor kada je u pitanju broj staza koje su osvetljene u večernjem periodu, pa će tako Jahorina, ove zime, raspolagati sa 5 km staza opremljenih za noćno skijanje. Skijaši će moći, istovremeno, da izaberu između zatvorenog i otvorenog tipa vertikalnog transporta, jer je upravo iznad staze Novak Đoković instalirana gondola, dok čuvena staza Poljice, raspolaže i sidrom, instaliranom za početnike.

Novi sistemi za osneživanje

„U skladu sa pomenutim investicijama, ujedno smo radili i na projektu nadogradnje 7 km sistema veštačkog osnežavanja već postojećeg Technoalpin sistema. Realizacijom ovog projekta dodatno je prekriveno 7 km ski staza, uz već osiguranih 11 km, time što je ugrađeno ukupno 29 uređaja, od čega 15 lansera i 14 snežnih topova. Na taj način, Jahorina raspolaže sa ukupno 18 km sistema za veštačko osnežavanje, što će pružiti visok nivo garancije u sneg tokom cele zime“, naglašava Dejan Ljevnaić.

Novitet – staza za snoubord

Poslednji projekat sa kojim se krenulo u realizaciju pred novu sezonu, kada su u pitanju radovi na stazama, bila je snowboard staza, tačnije, snowboard park.

Olimpijski bar sa proširenim kapacitetima

Finalni projekat pred otvaranje nove sezone odnosio se na proširenje ugostiteljskog objekta Olimpijski bar na čak 400 m2 i dve etaže, kao i obnavljanje postojećeg enterijera u kojem su posetioci već imati priliku da uživaju. Olimpijski bar, kao spoj fenomenalne gastronomske ponude i ugodnog, sofisticiranog ambijenta, opremio se u toku godine još jednom kuhinjom i pratećim elementima, novom terasom, koja pruža pogled na očaravajuće jahorinske vrhove, kao i toplim tunelom, čija će instalacija naročito omogućiti lakši pristup za sve one koji ovaj pogled žele da iskuse u nešto opuštenijoj odevnoj varijanti. Ovakav ambijent omogućiće Olimpijskom baru da primi znatno veći broj gostiju.

Putovanje udobnije i brže zahvaljujući rekonstrukciji puta Pale – Jahorina

Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina Foto: Aleksandar Arsenović The Prestige

Deonica puta Pale – Jahorina je rekonstruisana i modernizovana, tako da je dolazak do Jahorine sada brži i ugodniji.

„Parking na našoj planini je investicija kojoj takođe pridajemo izuzetan značaj, te smo u toku letne sezone vredno radili na uređenju parking mesta, nasipajući i proširujući već postojeće parking prostore, obezbeđujući nova mesta, u skladu sa povećanjem broja staza i proširenjem kapaciteta prevoza putnika. Omogućili smo nove, modernije terminale za naplatu koji će doprineti olakšanom i ubrzanom kretanju na planini. U sklopu ovog projekta izgrađen je i novi deo puta koji vodi od poznatog dela puta „osmica“ ispod hotela Vučko do gondole Partizan, koji će smanjiti gužve i olakšati saobraćanje na Jahorini, i koja će raditi na principu jednosmerne ulice“, najavljuje Dejan Ljevnaić, direktor OC „Jahorina“ za Plodnu zemlju.

Teme