Banke

ProCredit banka i EFSE Kreditna linija od 15 miliona evra za mikro, mala i srednja preduzeća

Foto: Promo

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) proširio je svoje partnerstvo sa ProCredit bankom Srbija obezbedivši kredit u iznosu od 15 miliona evra kao podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u zemlji. Ovaj kredit će doprineti povećanju poslovnih aktivnosti uprkos izazovima prouzrokovanim globalnom pandemijom. 

Predsedavajući Upravnog odbora EFSE fonda, Klaus Miler, rekao je: “Zadovoljstvo nam je što jačamo svoje partnerstvo sa ProCredit bankom. Otkako smo 2006. godine udružili snage, zajedno smo prešli veliki put. Pristup finansijskim sredstvima i dalje ostaje prioritet tokom i nakon krize izazvane virusom Covid-19 i ja istinski verujem da ćemo nastaviti da podržavamo i pozitivno utičemo na mikro, mala i srednja preduzeća u Srbiji u njihovim naporima da održe svoje poslovne aktivnosti.”

ProCredit banka Srbija je jedna od vodećih banaka koje pružaju usluge mikro, malim i srednjim preduzećima u zemlji, te je takođe i lider u finansiranju poljoprivrede. “Od samog starta posvećeni smo finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća u prigradskim i ruralnim područjima Srbije, kojima nedostaje pristup finansijskim sredstvima. O tome najbolje svedoči činjenica da se 75% portfolija ProCredit banke nalazi baš u tim područjima. Saradnja sa institucijama poput EFSE fonda jača našu reputaciju u ovom segmentu i daje nam kredibilitet na domaćem i inostranom tržištu”, izjavio je Igor Anić, predsednik izvršnog ProCredit banke. 

O Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu 

Osnovan 2005. godine kao razvojni investicioni fond, Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) ima za cilj da podrži ekonomski razvoj i prosperitet u Jugoistočnoj Evropi, kao i Turskoj, Ukrajini, Belorusiji, Rumuniji, Bugarskoj, Moldaviji i zemljama Kavkaza, investirajući u mikro i mala preduzeća, kao i u poboljšanje životnih uslova privatnih domaćinstava. Imajući u vidu da je pristup finansijskim uslugama ključan za razvoj ovog segmenta, Evropski fond za jugoistočnu Evropu stavlja fokus na pomaganje lokalnim finansijskim institucijama da unaprede svoju sposobnost da ovoj ciljnoj grupi pruže odgovorno finansiranje. Osim investicionih aktivnosti koje sprovodi kroz saradnju sa lokalnim partnerima, EFSE podržava preduzetnike i finansijske institucije putem Centra za tehničku pomoć kroz projekte tehničke podrške, savetovanja i obuke. 

EFSE je osnovala Nemačka razvojna banka (KfW) uz finansijsku pomoć Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ) i Evropske komisije. Kao prvo javno-privatno partnerstvo ovog tipa, EFSE obezbeđuje sredstva preko donatorskih agencija, međunarodnih finansijskih institucija i privatnih institucionalnih investitora.  

Kompanija Finance in Motion GmbH iz Nemačke je savetnik EFSE fonda, a Hauck & Aufhäuser Fund Services S.A. iz Luksemburga ima ulogu menadžera. 

O ProCredit banci Srbija

ProCredit banka je razvojno orijentisana komercijalna banka koja pruža kompletnu uslugu najvišeg kvaliteta, malim i srednjim preduzećima i stanovništvu koji planiraju da štede i okrenuti su elektronskim kanalima u radu sa bankom. Do danas, ProCredit banka je investirala preko 5 milijardi evra u Srbiji, od čega preko 85% čine plasmani malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima. Istovremeno, kao podrška ekonomskom razvoju, banka poseban značaj pridaje odgovornom bankarstvu, promovisanju ulaganja u projekte iz oblasti energetske efikasnosti i razvijanju kulture štednje među svojim klijentima.

ProCredit banka je član ProCredit Grupe, grupe finansijskih institucija koje posluju u mnogim zemljama širom sveta. Jedini akcionar ProCredit banke u Srbiji je ProCredit Holding sa sedištem u Frankfurtu.

Teme