Info

Održano četvrto takmičenje u programiranju za osnovce beogradskih škola u okviru programa „Škole za 21. vek“

Na četvrtom takmičenju u programiranju koji organizuje Britanski savet, u okviru programa „Škole za 21. vek“, đaci iz beogradskih osnovnih škola imali su priliku da da pokažu na koji način su, uz primenu mikrobit uređaja, rešili probleme iz svog okruženja.

Tim učenika škole „Đura Jakšić“ iz Rakovice osvojio je prvo mesto sa pobedničkim projektom „Pametna učionica sa detekcijom zagađenja vazduha“, koji je prikazao na koji način na koji se mogu pratiti uslovi za održavanje nastave usled pandemije, ali i kako se može pratiti kontrola temperature, nivo osvetljenja u učionici uz postavljlen alarm za slučaj potresa i detekciju zagađenja vazduha. Škola „Rade Drainac“ iz Borče zauzela je drugo mesto sa svojim projektom „Solarni pokretni sistem“ koji pokušava da ponudi moguće rešenje povećanja efikasnosti solarnih ploča i na taj način poveća proizvodnju električne energije. Dok je treće mesto pripalo školi „Jelena Ćetković“, koja se bavila povećanjem bezbednosti i čuvanja lične imovine dece i njihovih porodica.

Uprkos pandemiji i online nastavi, učenici su uz podršku svojih nastavnika pokazali snalažljivost i posvećenost prilikom osmišljavanja i realizovanja različitih inovativnih projekata. Kako bi se osigurala bezbednost svih učesnika, proces prijave i samo takmičenje održani su onlajn. Odabrano je 12 najboljih timova koji su prezentovali svoje projekte žiriju. 

Učesnicima takmičenja u programiranju obratili su se Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dominik Otvej, zamenik direktora misije Britanske ambasade u Beogradu i Piter Braun, direktor programa za Srbiju i Zapadni Balkan.

Pristup obrazovanju bez diskriminacije, izgradnja novog seta veština korišćenjem digitalnih alata za učenje i premošćivanje digitalnog jaza za svako dete u Srbiji, neki su od prioritetnih ciljeva Vlade Srbije, istakao je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnologije. „Ministarstvo je od početka uvidelo značaj programa ‘Škole za 21. vek’, čiji je jedan od glavnih fokusa razvijanje korisnih veština kod osnovnoškolca, ali i obuke koje uključuju nastavnike i direktore škola na području cele zemlje i regiona. Pružajući podršku programu, činimo iskorak ka pametnijoj budućnosti, za svako dete u Srbiji, jer je obrazovanje i razvijanje novih veština ključno za njihov razvoj kao ličnosti, ali i građana“, istakao je ministar Ružić. 

Dominik Otvej, zamenik direktora misije Britanske ambasade u Beogradu, zahvalio se đacima, nastavnicima i čitavom obrazovnom sektoru na trudu da svim dečacima i devojčicama pomognu pri razvoju veština neophodnih za tržište rada. „Svako takmičenje u kodiranju je izuzetna prilika da otkrijemo kako mikro:bit kodiranje i veštine rešavanja problema mogu pomoći u podizanju svesti i inspirisati inovativna rešenja za važne globalne probleme, poput klimatskih promena“, rekao je on, čestitajući svim studentima na timskom radu i velikim dostignućima koje su postigli  svojim projektima.

Piter Braun, direktor za Srbiju i Zapadni Balkan istakao je ključne i ohrabrujuće rezultate, koji su postignuti ovim programom. „Do sada je 372.480 učenika sa Zapadnog Balkana prošlo kroz proces učenja i usvajanja kritičkog razmišljanja  i veština rešavanja problema, od kojih su 49 odsto devojčice. Od velike je važnosti da program bude u potpunosti inkluzivan, da deca iz ugroženih grupa budu u potpunosti uključeni, kako bismo omogućili svim đacima da se bolje pripreme za buduće karijere, kada će im sve ove veštine biti veoma potrebne“, zaključio je Braun.

Braun je pohvalio timove đaka i nastavnika jer su novostečena znanja, veštine i kreativnost primenili u rešenjima kojima nastoje da pomognu svojim zajednicama u rešavanju izazova sa kojima se svakodnevno suočavaju.

O projektu „Škole za 21. vek“

Škole za 21. vek je ambiciozni trogodišnji obrazovni program vredan 10 miliona funti koji je osmislila i sprovodi organizacija British Council na teritoriji Zapadnog Balkana, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj ovog programa, koji se realizuje u partnerstvu s nadležnim obrazovnim institucijama zemalja učesnica, je da milion učenika uzrasta 10-15 godina stekne veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema. Pored toga, deca će usvojiti i praktične veštine programiranja i imati priliku za usavršavanje svojih veština kroz programiranje fizičkih uređaja (eng. physical computing).

Od početka implementacije programa„Škole za 21. vek“  u Republici Srbiji u program je uključeno više od 1100 osnovnih škola, a obuku iz oblasti razvoja veština kritičkog mišljenja, rešavanja problema i programiranja kod učenika  u okviru programa je do sada uspešno završilo4400 nastavnika, dok trenutno onlajn obuku pohađa više od 1100 nastavnika.

Teme