Selo&Planina&Grad

NOVA kabinska gondola POLJICE Najnovija LED tehnologija sa unutrašnje i spoljašnje strane, brzina šest metra u sekundi… (FOTO)

Jahorina, olimpijska kraljica zimskih sportova, novu sezonu dočekuje kao najmoderniji ski centar u Jugoistočnom dijelu Evrope, zahvaljujući mnogobrojnim investicionim projektima koje je Olimpijski centar Jahorina realizovao tokom letnjih meseci. Jedan od projekata koji se naročito istakao bila je nova kabinska gondola Poljice, do sada neviđena na našim prostorima. Najveća investicija Olimpijskog centra pozicionirana je na istoimenoj stazi Poljice, koja predstavlja bazu za većinu skijaša, ali je i ujedno prva staza koju posetioci uoče pri dolasku na planinu, pa se i najimpozantniji vid vertikalnog transporta na Jahorini nalazi na toj stazi. 

Dizajn kabinske gondole Poljice potpisuje eminentna italijanska dizajnerska kuća „Pininfarina“, luksuzna grupacija, simbol italijanskog stila, koja pomera granice u dizajnu već od 1930. godine. Iako poznata najviše po dizajnu u automobilskoj industriji, te proizvodnji unikatnih automobila u veoma malim serijama, „Pininfarina“ dizajnira takođe u arhitektonskoj i nautičkoj industriji, industriji potrošačke elektronike, nameštaja i kućnih aparata, industrijskih i prodajnih mašina, no reputacija u jedinstvenom dizajnu u kreaciji kabinskih gondola proteklih godina širom Evrope, te skijalištima svetskih razmjera, učinila je da ova fenomenalna kompanija svoj dizajn pokaže i na Jahorini. 

Dok dizajn kabinske gondole Poljice potpisuje „Pininfarina“, za njenu proizvodnju je zadužena kompanija „Leitner Ropeways“. Osnovana davne 1888. godine, kao kompanija koja proizvodi i distribuiše proizvode, te opremu za žičare, uređivače snega, sisteme gradskog prevoza i energiju vetra, kako u Italiji, tako i međunarodno, savršen je izbor kada je u pitanju proizvodnja kabinskih gondola, a samim tim i savršen izbor Olimpijskog centra Jahorina. Kombinujući najsavremeniju tehnologiju i kvalitet sa održivošću, te dizajnom i klijentovim zahtevima, „Leitner Ropeways“ je napravio izvanredan uspeh kada je reč o implementaciji investicionih projekata u kontekstu instalacija vertikalnog transporta na Jahorini. 

Sama gondola Poljice predstavlja isklopivu kabinsku žičaru, čija su pogonska stanica, nadmorske visine 1.532 metara, i povratna zatezna stanica, nadmorske visine 1.877 metara, u potpunosti pokriveni kućištem, što ih čini zaštićenim od atmosferskih uticaja. Pokrivači su najnoviji model „Leitner“ „Premium style“, dok su kabine „Diamond style“, a karakteristične su po tome što će skijaši svoje skije unositi unutar kabine, za razliku od većine drugih kabinskih gondola.

Zimski raj

„Sudeći po tehničkim karakteristikama gondole Poljice, govorimo o vidu vertikalnog transporta koji je sa sigurnošću opravdao predviđen iznos investicije. Brzinom od 6m/s, odnosno vremenom putovanja od oko 4 minute, ova kabinska gondola na dužini od 1.542 metra preveze u vremenskom periodu od sat vremena čak 3.600 skijaša, putem 68 instaliranih kabina“, ističe Dejan Ljevnaić, direktor OC „Jahorina“. 

PROČITAJ JOŠ….

INTERVJU Dejan Ljevnaić OC JAHORINA “Gondola POLJICE sa svetlosnim efektima, nove instalacije, rasveta za noćno skijanje na stazi Novak Đoković, samo su neki od noviteta za skijaše”

Diamond kabine, visine od 1.9 metara, su jedan od noviteta na planini, sa specifičnim dizajnom „Pininfarina“, kojem će najpre svedočiti naši skijaši u noćnom terminu. Naime, najnovija tehnologija svetlosnih LED efekata, koja je ugrađena u unutrašnjost kabine, ali i sa spoljašnje strane, zaista će dati poseban pečat planini tokom večernjih sati, jer je gondola Poljice dostupna za dnevno i noćno skijanje. Iako konstrukcijom željezne, kabine su idealne za ujedno panoramsko razgledanje zbog količine stakla kojim su obložene, te će skijaši, pored velikog broja kvalitetnih staza, neizbežno uživati u nepreglednim prizorima koji se pružaju celom planinom. 

Jedna od pomenutih 68 kabina, dizajniranih u „Diamond“ stilu, je VIP kabina, koja će, uz sve pomenuto, pružiti neverovatan osećaj svima onima koji budu željeli da obeleže bitan životni momenat sa svojom porodicom, prijateljima, ili pak voljenom osobom, u noćnoj panoramskoj vožnji. Izlaz iz istih će svim skijašima, ali i neskijašima biti omogućen uz pomoć kliznih vrata, odnosno sa izlazom na staze Poljice i Ogorjelica, kao i pristupom Olimpijskom baru, putem tople veze. Naime, topla veza podrazumeva tunel koji povezuje pomenuti restoran sa gondolom Poljice, koji će omogućiti izuzetno lak, prvenstveno topao pristup, kako baru, tako i konceptualnoj suvenirnici, koja se nalazi u sklopu ovog objekta.

Teme