Preduzetništvo

Primena eFaktura počinje 1. maja

Foto: Pixabay.com

Obavezna primena elektronskog fakturisanja u transakcijama unutar javnog sektora (G2G) i privatnog sektora ka javnom (B2G) startovaće 1. maja. Ova sistemska reforma donosi veliku promenu za više od 10.000 korisnika javnih sredstava kao i 125.000 preduzeća, jer više neće izdavati i primati fakture na papiru, a elektronska procedura za sve njih značiće niže troškove, manje birokratije i brže plaćanje, dok će državi obezbediti efikasniji nadzor nad poreskim prihodima i smanjenje sive ekonomije.

-Novi sistem e-faktura će značajno olakšati i ubrazati rad privrede i javnog sektora, te ispuniti jedan od glavnih zahteva privrede za brži povraćaj PDV-a. S obzirom na to da je budućim korisnicima potrebno još vremena da se prilagode novom modelu, mi ćemo odložiti početak njegove primene na 1. maj 2022. Od tog datuma poslovanje sa državom postaje još ekonomičnije i sigurnije. Omogućava se bolja i efikasnija kontrola od strane Poreske uprave, a važno je napomenuti i da je korišćenje ovog sistema u potpunosti besplatno – najavio je ministar finansija Siniša Mali na obuci za predstavnike lokalnih samouprava u Palati Srbija.

Državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić pozvala je gradove i opštine da se pripreme za prelazak na novi sistem i naglasila da je uvođenje e-fakturisanja u saglasnosti sa Strategijom reforme javne uprave 2021-2030. „eFakture će doprineti digitalizaciji poslovnih procesa u gradovima i opštinama, a jedan od ključnih ciljeva Strategije je da smanjimo administrativno opterećenje građana i privrede za najmanje četvrtinu, sa 3,11 na 2,4% BDP-a“, dodala je Mačužić Puzić. 

Ministarstvo finansija i NALED dosad su organizovali 16 velikih radionica za privatni i javni sektor koje su podržali Britanska ambasada kroz projekat Grow small, kao i kompanija Philip Morris u okviru programa StarTech. Video prezentacije sistema na YouTube-u pregledane su gotovo 30.000 puta. Na sajtu efaktura.gov.rs otvoren je kontakt centar, a za pitanja je na raspolaganju i mejl adresa efakture@naled.rs

Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad, članice NALED-a, najavio je da će biti organizovano još šest obuka i pozvao kolege iz lokalnih samouprava na radionicu 17. decembra u toj beogradskoj opštini.

– Većina odnosno više od 6.000 korisnika javnih sredstava koji će koristiti sistem eFaktura u javnom sektoru su lokalne samouprave i lokalni budžetski korisnici zbog čega je važno da se kroz edukacije dobro pripremimo i zato zahvaljujem Ministarstvu finansija i NALED-u – rekao je Marjanović. 

Sistem eFaktura biće uveden fazno. Od 1. maja obavezu izdavanja i primanja imaće javni sektor u međusobnim transakcijama kao i privatna preduzeća kada izdaju fakturu javnom sektoru. Od 1. jula javni sektor će biti u obavezi da izdaje eFakturu privatnom, a od 1. januara 2023. na eFakture će u međusobnom poslovanju morati da pređe i privatni sektor odnosno obveznici PDV-a. 

Više od 80 zemalja u svetu nalazi se u nekoj od faza uvođenja eFaktura dok su obavezne u svim članicama EU. Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da su eFakture smanjile administrativno opterećenje privrede u Švedskoj za 25%, a u Sloveniji i na Kipru za dvostruko više.  Najveću uštedu vremena za izradu fakture postigli su u Finskoj – sa 15 na minut, Švedskoj sa 20 na dva minuta i Poljskoj sa 30 na tri minuta.
A green sign with white text

Description automatically generated with medium confidence

Teme