Berza

IZVEŠTAJ PRODUKTNE BERZE OD 29. novembra do 3. decembra Pad cena kukuruza i pšenice, izostanak sojinog zrna iz ponude

Rodila pšenica Foto: Danijela Nišavić

Na novosadskoj Produktnoj berzi, u prvoj nedelji decembra, zabeležen je pad cena žitarica – kukuruza i pšenice. Ukupan promet je iznosio 4.900 tona (+72,29%), čija je finansijska vrednost iznosila 182.855.500,00 dinara (+44,49%). 

Pšenica nakon kontinuirnog rasta u prethodnom periodu, beleži korekciju cene na niže. Bez obzira na ovakvu okolnost, ova žitarica je uzela najveći količinski primat u trgovanju sa ukupno prometovanom količinom od 4.050 tona. Realizacija berzanskih ugovora se kretala u cenovnom rasponu od 32,00 do 33,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 32,48 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 1,25% u odnosu na prethodnu nedelju. Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je bio korelativan sa dešavanjima i na ino tržištu.

Na tržištu kukuruza, zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika. Cena na domaćem tržištu, još uvek nije prihvatljiva za kupce na FOB-u, što utiče na tražnju. Ponude u zavisnosti od brzine preuzimanja, kretale su se u cenovnom rasponu od 26,00 do 27,00 din/kg bez PDV-a, što ukazuje na mogući pad cene. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage na paritetu CPT, trgovalo se na cenovnom nivou od 26,30 din/kg bez PDV-a. 

Početkom nedelje, izostanak ponude sojinog zrna je bio primetan. Intenzivnija tražnja, uticala je na uzlazni trend ove uljarice. Berzanski ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 74,50 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Strukturu kupaca su uglavnom činili domaći prerađivači i trgovci. Međutim, krajem nedelje, došlo je do smirivanja tržišta. Ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirale zaključenjem ugovora. Statistički, u odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena je viša za 1,02%. 

Stočni ječam je prometovan po ceni od 28,30 din/kg bez PDV-a.

Teme