Selo&Planina&Grad

MOKRA GORA najbolje turističko selo sveta (FOTO)

Mokra Gora Foto: Velimir Ilić

Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo sveta (Best Tourism Villages by UNWTO), odlučila je Generalna skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) 1. decembra.

Na zasedanju UNWTO u Madridu Mokra Gora je izabrana među 170 kanadidata iz 75 zemalja sveta, saopštila je Turistička organizacija Srbije, navodeći ocene UNWTO.

„Sa zadovoljstvom vam čestitam na ovom značajnom dostignuću, koje odaje priznanje Mokroj Gori, kulturnom i prirodnom bogatstvu i njenoj posvećenost u održivosti ta svoja tri stuba. Mokra Gora je izabrana među više od 170 prijavljenih iz 75 zemalja, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti i delovanja u razvoju seoskog turizma“, poručio je predsednik Svetske turističke organizacije Zurab Pololikašvili u pismu upućenom turističkoj zajednici Mokre Gore.

„Verujem da će ovo svetski značajno priznanje doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti“, istakao je Pololikašvili.

Biti izabran za najbolje turističko selo sveta je vrhunski uspeh sela Mokra Gora, Turističke organizacije Užice, grada Užica i Republike Srbije, ocenjeno je u saopštenju TOS.

Mokra Gora sa turističkom prugom Šarganska osmica, hotelskim kompleskom Drvengrad, skijalištem Iver, brojnim prirodnim lepotama i izvorima lekovite vode, pešačkim stazama i sve bogatijom ponudom privatnog smeštaja u poslednje dve decenije postala je desetinacija koju godišnje poseti više od 200.000 ljudi.

Teme