Info

Nelt grupa prešla milijardu evra prihoda, širi poslovanje na tržište EU i Afriku

Foto: Branimir Milovanović

Konsolidovan prihod Nelt Grupe, jednog od najuspešnijih domaćih poslovnih sistema, premašio je u 2021. godini milijardu evra. Impresivan rezultat kompanije koja posluje na dva kontinenta i zapošljava preko 4.000 ljudi, saopštena je na tradicionalnom godišnjem okupljanju čelnika kompanije sa predstavnicima medija, gde su predstavljeni ostvareni rezultati u prošloj i najavljeni planovi za narednu godinu. Posebnu pažnju izazvala je najava poslovanja Nelt Grupe u Hrvatskoj i Sloveniji, kroz osnivanje kompanije Nelt Europ, ali i prodor na Afričko tržište.

„Izlazak na evropsko tržište za kompaniju Nelt je prirodan proces razvoja. Nelt Europe će biti polazna tačka u širenju mreže Neltovih kompanija širom Evrope. Milena Vušak, renomirani profesionalac sa godinama iskustva u FMCG industriji, preuzela je razvoj našeg biznisa za Hrvatsku i Sloveniju sa  ambicioznim planovima za razvoj i distribuciju Nelt brendova na navedenim tržištima“, naveo je Miloš Jelić, generalni direktor Nelt grupe.

Region i distribucija modnih brendova

Kompanija u sferi logistike ozbiljno radi na pojedinim projektima, naročito onih koji se tiču domena distribucije modnih brendova.
„Potvrdili smo posao sa kompanijom LC Waikiki, na teritoriji Crne Gore, u domenu pružanja logističkih usluga na celoj teritoriji. Sa Fashion company u Bosni i Hercegovini takođe smo napravili značajan korak u pružanju logističkih usluga. I ovde prepoznajete da Nelt kompanija pored distributivnog posla u domenu robe široke potrošnje i farmaceutskih proizvoda intenzivno ide ka širenju servisa u partnerstvu sa kompanijama iz modne industrije što je takođe jedan značajan dokaz da se ono što smo planirali kao strategiju ostvaruje i na konkretnom tržištu“, naglasio je Miloš Jelić i najavio da će narednih dana biti novih informacija o saradnji sa kompanijama iz ove oblasti.

Uprkos činjenici da je i protekla godina bila izuzetno kompleksna, Nelt Grupa je uspela da u potpunosti prilagodi svoje poslovanje situaciji i održi svoj lanac snabdevanja bez prekida na svim tržištima. Takođe, nastavila je održivi rast i zaposlenost i kontinuirano investirala preko 7 miliona eura u infrastrukturu.

Zahvaljujući investiciji od dva miliona evra, kompanija je povećala kapacitete svog Intermodalnog železničkog terminala u Dobanovcima koji je odličnom lokacijom, efikasnim poslovanjem i tehnološkim inovacijama potvrdio status logističkog haba Zapadnog Balkana.

Ubrzana digitalizacija

Lider u oblasti distribucije i logistike najavio je i značajan iskorak i ubrzan proces digitalizacije. U partnerstvu sa renomiranim svetskim kompanijama u oblasti tehnologije i napredne analitike, poput kompanija Microsoft, SAS i ADD, nastavljen je rad na kreiranju digitalnog ekosistema u poslovnim operacijama, kako bi se ojačala razmena podataka, planiranje i partnerstvo sa principalima, kupcima, klijentima i dobavljačima. 

Darko Lukić, izvršni potpredsednik Nelt Grupe zadužen za strategiju, izjavio je na predstavljanju rezultata rada kako je kompanija tokom protekle godine puno radila na digitalizaciji.


„Digitalna transformacija je trend u svetu koji je aktuelan poslednjih par godina, a još više od početka pandemije. Pandemija nam je dala novi dodatni podsticaj da ubrzamo digitalizaciju. Primenjujemo nova softverska rešenja u radu sa kupcima. Jedan takav primer je uvođenje digitalne dostavnice na tržištu Srbije u junu ove godine. Ovu promenu je do sada prihvatilo više od 4.000 kupaca na teritoriji Srbije. Takođe, u protekloj godini smo sa partnerima radili na razvoju naprednog algoritma za prodaju i dostavne rute. Nakon uspešnog pilota plan je da implementiramo ovo rešenje već od prvog kvartala 2022. godine“, rekao je Lukić koji je dodao da je kompanija Nelt u saradnji sa strateškim partnerima realizovala investiciju od dva miliona evra u oblasti data menadžmenta.

O izazovima…

Govoreći o izazovima u poslovanju u smislu rasta cena energenata, rasta cena transporta, inflatornih pritisaka, promena na tržištu radne snage, Jelić je kazao da je na duži rok najveći izazov je sa pronalaženjem adekvatne radne snage.

“Bez obzira na svu digitalizaciju, na kraju tog lanca morate imati odgovarajući broj izvršilaca u skladištu, u dostavi, da taj proizvod isporuče. Tako da to vidim kao jedan od najvećih izazova. Mi ovde u Srbiji i dalje stidljivo pričamo o uvozu radne snage, očigledno je da ćemo morati da otvorimo vrata i za njih”, ukazao je Jelić.

Kada je reč o poskupljenju energenata, Jelić je rekao da je u prvoj polovini godine cena za megavatčas električne energije bila 50 evra, a sada je 100 evra i da će direktan negativni efekat za kompaniju ako takva cena ostane i sledeće godine biti 1,5 miliona evra.

Prema njegovim rečima, Nelt Grupa je već počela da traži alternativna rešenja i krenulo se u proceduru prelaska na solarnu energiju gde god je to moguće, uz racionalnije korišćenje, takođe, svuda gde je to moguće, kao i smanjenje potrošnje gasa na najmanju moguću meru. Uz to je tendencija da dostavna vozila sve više prelaze na ekološke vidove pogona. Jelić je istakao da ne očekuju da će se inflatorni pritisci nastaviti.

Investicije u 2022. godini 19 miliona evra

Razvojna stategija kompanije i njena dugoročna održivost bazira se na investicijama koje su za 2022. godinu planirane u iznosu od 19 miliona evra, daljem razvoju Nelt brendova i izlazak na nova tržišta u Evropskoj uniji. 

Teme