Banke Organska poljoprivreda

ORGANIK KONKURS NLB i KOMERCIJALNE BANKE Deset najboljih projekata uzgoja i prerade organske hrane

Deseti jubilarni Organic konkurs NLB Banke i Komercijalne banke zvanično je završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od pet miliona dinara za deset najboljih projekata uzgoja i prerade organske hrane.  

Ove godine na konkurs su pristigla rekordna 83 projekta, među kojima je najviše iz oblasti voćarstva, ali i vrlo zanimljivih projekata koji se odnose na proizvodnju prirodne kozmetike, kao i obnovljive proizvodnje bez otpada.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakao je da je, zahvaljujući visokom kvalitetu i dugoročnom ulaganju, organska proizvodnja najsvetliji deo srpske poljoprivrede i zahvalio se pobednicima, svim učesnicima i organizatorima konkursa, NLB Banci i Komercijalnoj banci na velikom doprinosu ovoj grani poljoprivrede.

Vlada Republike Srbije takođe prepoznaje značaj organske proizvodnje i zbog toga je samo ove godine uložila 200 miliona dinara u njen dalji razvoj, a jedan od glavnih pokazatelja zajedničkog uspeha je čak 40 miliona evra zarade u izvozu u 2021. godini, naspram nesto više od četiri miliona pre 10 godina” izjavio je ministar i najavio dodatno proširenje budžeta za sledeću godinu za ovu granu poljoprivrede.

U konkurenciji 83 projekta organske proizvodnje pobednici iza čijih razvojnih planova je stao stručni žiri su Adnan Tandir, Ana Čupić, Katarina Milosavljević, Milena Vasić, Milenko Dolovac, Pavle Đorđević, Radan Munjić, Stefan Petrović, Zvonimir Ristić i socijalno preduzeće Radanska ruža.

Pročitajte još…

Supružnici Ana (39), lekar i dr Aleksandar Čupić (43), docent, vlasnici Eko domaćinstva dr Čupić iz Sopota „Doktori u organskoj proizvodnji povrća i voća“

Pavle Đorđević (30) „Organela“, Gornja Bukovica „Organska proizvodnja koja je više od toga, već i filozofija života, a evo šta je čini“

Ana Dolovac (26), „Dolovac Organic i tradicija“ iz Futoga: U ORGANSKOJ PROIZVODNJI napravili PREMIUM PROIZVOD

Ministar Nedimović je istakao da je sada u Srbiji organska proizvodnja na 22 hiljade hektara, dok je pre deceniju je to bilo do 5.000 hektara.

„Promenila se svest, način života. Društvo je bogatije, a kupci organskih proizvoda moraju da imaju malo više novca. U organskoj proizvodnji postali smo učitelji Republici Srpskoj, a interesuju se i iz Albanije za transfer znanja“, rekao je Nedimović.

Čestitke pobednicima Nedimović je kroz „hvala vam što postojite“ a istakao je trud stručnog žirija, profesora i banaka.

Odgovornost banaka

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, članice NLB Grupe, naveo je da kao sistemska bankarska grupacija pružaju sistemsku podršku svojoj zajednici – krećući se od aktivnog učešća u cirkularnoj ekonomiji i ESG inicijativama, pa sve do digitalizacije, umrežavanja i olakšavanja poslovanja za sve poslovne subjekte u regionu, sa akcentom na mala i srednja i mikro preduzeća, koja su motor razvoja nacionalnih privreda. Zbog toga, kako kaže, obe banke imaju posebnu odgovornost da podrže poljoprivrednike – posebno one koji se poljoprivredom bave na teži, ali održiv način. 

„Organski proizvođači su jedan je od najboljih primera kako može da se radi i stvara, uz očuvanje prirodnih resursa i biodiverziteta. Oni zemljište čuvaju za buduće generacije, istovremeno štiteći zdravlje svojih korisnika i čitav ekosistem u područjima u kojima rade. Zbog toga nas posebno raduje što poljoprivrednici sve više prepoznaju značaj ove vrste uzgoja, o čemu svedoči i rekordni broj projekata koji je ove godine pristigao na Organic konkurs“, izjavio je Vuković.

Prema njegovim rečima, nagradama za 10 organskih proizvođača dat je skromni doprinos herojima koji na teži način proizvode i dolaze do kupaca.

„Oni su uporni upravo u tome da zemlja na kojoj rade bude organski obrađena, i da ostane i našim unucima i praunucima. To je nešto što su Komercijalna i NLB banka prepoznale i 10 godina podržavaju“, kazao je Vuković.

Dodao je da podrška banaka nije samo preko organik konkursa, nego i kroz kredite za organske proizvođače, ali i za male zanate koji ne mogu da se medijski predstave.

„Pokušavamo na različite načine da im pomognemo da njihov rad bude prepoznat i priznat. Siguran sam da ćemo u narednim godinama dodatno podržavati“, rekao je Vuković.

Specifično za Komercijalnu banku i NLB banku, koje će se uskoro spojiti je što su apsolutni lideri u poljoprivrede gde imaju preko 30 posto tržišnog učešća i više od 90.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Jelena Živković, predsednica Izvršnog odbora NLB Banke, istakla je da je NLB Grupa princip održivosti formalizovala još 2011. godine, kada su sve banke članice usvojile socijalnu i ekološku politiku po uzoru na Grupu, a 2020. ga i potvrdila – postavljajući održiv razvoj u centar svojih poslovnih odluka i akcija, i integrišući ga sa svim bankarskim odlukama. 

Prijavljeno 83 projekata

„Upravo na krilima tog principa NLB Banka je pre tačno 10 godina pokrenula Organic konkurs. Nakon čitave decenije u koju smo uložili puno energije, vremena i resursa, i zajedno sa poljoprivrednicima radili na promociji ove važne teme danas svedočimo ekspanziji organskog uzgoja i prerade. Želim da izrazim veliko zadovoljstvo što je ove godine i Komercijalna banka, kao nova članica NLB Grupe, podržala ovaj važan konkurs i čestitam svim pobednicima“, rekla je predsednica Izvršnog odbora NLB Banke.

Ona je istakla da je ta banka započela sa organik konkursom još 2012. godine i da je još tada organska proizvodnja prepoznata kao potencijal za Srbiju.

„Od tada do sada za 10 godina konkursa bilo je preko 580 prijavljenih projekata, a u ovoj godini rekordnih 83. NLB banka kao članica NLB grupe održivi razvoj, ulaganje u organsku proizvodnju i poljoprivredu, vidi kao jedan od svojih postulata. Očekujem da ćemo i u budućem periodu nastaviti sa ovim konkursom, i nastaviti da podržavamo naše organske proizvođače“, rekla je ona.

Šefovi stručne komisije koja je ocenjivala prispele prijave i izabrala pobednike profesori Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Snežana Oljača i Vladan Bogdanović istakli su da je izbor bio težak jer je svaki od 20 projekata koji su ušli u finale zaslužio nagradu.

Prof. Oljača je navela da su regionalno gledano prispeli projekti reflektovali stanje u organskoj proizvodnji koje najviše ima u Zapadnoj Srbiji i Vojvodini.

Značajan broj prijavljenih iz oblasti stočarstva

Primetila je da je značajan broj prijava bio za stočarstvo kao i da su se pojavili projekti za organsku kozmetiku i za razvoj i integraciju seoskog turizma sa organskom proizvodnjom.

Navela je da projektovano bilo i stvaranje novih organskih proizvoda, kao i da je pokazana društvene odgovornost u zapošljavanju marginalizovanih grupa, pre svega žena u ruralnim područjima.

Kroz nagrade, istakla je ona, data je podrška i organskim stočarskim proizvođačima iz zaštićenih područja prirode.

Profesor Bogdanović ocenio je da su u izboru 10 najboljih odlučivale nijanse i dodao da su nagradu dobili vrhunski projekti. Primetio je da su to u većini porodična gazdinstva, tradicionalno poljoprivredno orijentisana ali i nekoliko novih u poljoprivredi koji su se skroro povukli iz grada i posvetili organskoj proizvodnji.

Nagrada za povećanje proizvodnje mesa i mleka

Radan Munjić koji organsku stočarsku proizvodnju ima u selu Brusnik na Goliji u parku prirode novčanu nagradu iskoristiće da poveća proizvodnju mesa i mleka.

„Planirano sam novac da uložim u objekat za preradu mleka i proizvodnju mlečnih proizvoda da bih jače išao na ovo tržište organskih proizvoda. Mada su ti proizvodi i do sada bili čisti, zdravi i organski jer su tamo čisti pašnjaci“, rekao je Munjić.

Organskim ovčarstvom u Pirotu bavi se Zvonimir Ristić gde od stada 215 svrljiških ovaca dobija jaganjce, mleko, a pravi ovčiji sir i kačkavalj.

„Ovce čuvamo na planini. Od dobijenog novca kupiću prikolicu za izvoz organskog stajnjaka da bi poboljšali oranice, kao i opremu za mleko“, rekao je on.

Teme