Zdravlje

Vreme posta idealno da uvedemo zdrave navike KOJA BIO MLEKA od žitarica su podrška duši i telu u POSTU

Autor: Nenad Ratkov

U dane posta ponekad može biti izazov organizovati ishranu, što može izazvati nelagodnost pa čak i stres i udaljiti nas od osnovnog cilja posta-pročišćenja duše i tela. Kad postimo, tada preslišavamo i naše telo i našu dušu i vreme kada možemo uvesti neke nove zdrave navike u svoj svakodnevni život, ne moramo čekati 1. januar i donošenje ’Novogodišnjih rezolucija’.

Kako pored duhovnog učinka na čoveka, post ima i vrlo pozitivan uticaj na zdravlje, izbor namirnica koje će se koristiti je takođe važan. Tokom posta se isključuje meso, jaja a i mleko životinjskog porekla, te stoga korišćenje biljnih mleka predstavlja kvalitetnu opciju.

Imajte na umu da biljna mleka ne nude iste prehrambene prednosti, funkcionalnost ili ukus kao kravlje mleko, ali predstavljaju zdravu opciju tokom posta. Razumevanje razlika između njih može vam pomoći da odredite najpogodniji napitak za sebe i svoju porodicu. 

Prednosti i nedostaci

Svaka vrsta mleka ima svoje prednosti i nedostatke, u zavisnosti od ishrane, zdravlja, prehrambenih potreba, ličnih preferencija ukusa ili pak same filozofije življenja.

Kada zapravo pogledamo bilo koje mleko je vrlo vodenasta tečnost, preko 90 procenata je uvek voda. Zbog toga je svaka količina hranljivih sastojaka koja se više ili manje razblaži i bilo kakvi zdravstveni efekti zavise od toga koliko mleka popijete. 

Dodatan razlog inače za korišćenja biljnih mleka je što osobe intolerantne na laktozu mogu uživati u napicima poput kravljeg mleka. Drugi razlozi su sjajan ukus i male količine masti u većini mleka na biljnoj bazi. Mleko na biljnoj bazi takođe je vrlo pogodno za ljude koji odluče da se hrane vegetarijanski ili veganski.

Prednosti biljnih mleka je da su bogata vitaminima i mineralima, većina ih ima malo masti, ne sadrže holesterol, imaju zdravu kombinaciju mono – i polinezasićenih masti i dodatno savršena su za ljude sa sporim digestivnim sistemom.

Sva ostala biljna mleka imaju zdrav profil masti. Pirinčano, ovseno (kao i ostala žitna mleka) i bademovo mleko imaju apsolutno najmanji sadržaj masti..

Inače za osobe, ne samo tokom posta, koje su netolerantni prema kravljem mleku-imaju alergijsku reakciju na laktozu (prirodni šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima-disaharid koji se sastoji od molekula galaktoze i glukoze) ili one koji žele da probaju i da se hrane drugačije nego do sada, postoje kvalitetne alternative kravljem mleku.

Mleka od badema, soje, kokosa i žitarica (pirinča, ovsa, ječma, spelte, prosa, heljde, amaranta, kinoe) su popularna biljna alternativa kravljem mleku. 

Nezaslađena biljna mleka gotovo nemaju šećer, ili se zaslađuju urmama, ječmenim sladom, medom, što su mnogo zdraviji i korisniji izvori šećera od laktoze. 

PROČITAJTE JOŠ

ZDRAVO MRŠAVLJENJE Kako uz KLICE i MIKROBILJE smanjiti kilažu? (1)

ZDRAVO MRŠAVLJENJE Zašto su klice i mikrobilje pravi izbor da izgubite višak kilograma (2)

KORISTI po organizam od konzumiranja jestivih klica

Danijela i Nenad Ratkov iz Starčeva U ČETRDESETIM pokrenuli posao i grade brend GRINA od proizvoda MIKROBILJA i KLICA

USPORAVA li nas išta više od lošeg osećaja koji imamo u sebi? DETOKSOM organizma do osećanja sreće, poleta i radosti

Potrebe koje naše telo ima i tokom posta se ne menjaju drastično ili uopšte, te stoga i potrebe za kalcijumom ostaju. Prirodne, zdrave i dostupne alternative izvora kalcijuma, zašto nam je rečeno da pijemo kravlje mleko, su na primer mikrobilje graška koje je bogato i biljnim proteinima ili mikrobilje rukole.

Kako je izvor proteina tokom posta izazov, korisno je znati da sojino mleko imam isti nivo proteina kao i kravlje mleko, s tim da su proteini kravljeg mleka, poput surutke i kazeina, teži za varenje. Ilustracije radi, nekada se od kazeina pravio lepak za nameštaj! 

Za razliku od kravljeg mleka, koje ne sadrži vlakna, sva biljna mleka sadrže bar malo vlakana. Vlakna pomažu u održavanju digestivnog trakta zdravim i mogu usporiti varenje šećera. Ovseno mleko ima najveći udeo vlakna od svih vrsti mleka.

Biljna mleka su ekološki prihvatljivija od kravljeg mleka, jer uzrokuju manje štetni uticaj na prirodu i životnu sredinu uopšte, pre svega zbog resursa koje koriste i nusprodukata njihove proizvodnje. Za proizvodnju jednog litra kravljeg mleka potrebno je oko 1.000 litara vode. Da biste proizveli istu količinu ovsenog mleka, potrebno vam je manje od 200 litara vode. Koliko će nam voda kao resurs značiti u budućnosti tek ćemo videti.

Sumarno, razlozi zbog kojih ljudi koriste biljna mleka, ne samo tokom posta su:

•    Netolerancija na laktozu

•    Alergija na mleko

•    Ne vole kravlje mleko, ali vole kremasti ukus, ili im je potreban sličan proizvod za pripremu obroka

•    Veganska ishrana ili način života

•    Inflamatorna bolest creva

•    Zabrinutost zbog antibiotika, pesticida ili hormona koji se potencijalno nalaze u kravljem mleku

•    Etička pitanja

Žitna mleka od glutenskih žitarica(ječma, raži) ili ne-glutenskih žitarica(ovsa, prosa, kinoe, heljde i amaranta) predstavljaju hranljive i nadasve ukusne napitke za sve uzraste, noseći sa sobom lepezu novih ukusa i benefita. Neke će ona vratiti u detinstvo, a nekima će otvoriti nove horizonte.

Nemoguće je reći koje je mleko je najbolje. Na kraju se sve svodi na individualnu potrebu za nutritivnim vrednostima, ali pre svega za ukusom koji nam prija, jer ćete najverovatnije izabrati ono u čijem ispijanju zapravo najviše uživate.

Teme