Agro Svet

ČIKAŠKA I PARISKA BERZA Pšenica pojeftinila, kukuruz poskupeo

Foto: Pixabay.com

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 4,09%, a kukuruz je poskupeo 1,97%. Na berzi u Parizu ista situacija.

Dobra tražnja za kukuruzom, naročito za etanol, može dovesti do vrlo blagog smanjenja američkih zaliha. Svetske zalihe kukuruza su procenjene na 305,54 miliona tona, što je niže od očekivane količine. 

Krajem nedelje cene pšenice su pale u Čikagu, zbog očekivanih kiša u glavnim oblastima gajenja pšenice i blagim temperaturama. Uticaj na negativan trend kretanja imao je i izveštaj USDA, gde su povećane svetske krajnje zalihe pšenice.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,63%, a sojina sačma je poskupela 3,02%.

Cena soje je početkom nedelje slabila u Čikagu. Prema AgRural, setva u Brazilu je završena 94%, dok se procenjuje ukupan rod od 144,3 miliona tona. Izvozne inspekcije su pokazale 2,247 miliona tona soje. Kina je uvezla 8,57 miliona tona soje u novembru, što je oštar rast u odnosu na oktobar. 

USDA procenjuje svetske zalihe soje na 104,13 miliona tona, što je ispod očekivanja.

Berza Pariz

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 4,65%, a kukuruz je poskupeo 0,92%.

FraceAgriMer je objavio odličan rejting useva ozime pšenice u Francuskoj od 99% dobro do odlično. Procenjuje se da je po ozimom pšenicom 4,924 miliona hektara. 

Krajnje zalihe pšenice u Francuskoj su povećane na 3,508 miliona tona. Glavni razlog je smanjenje izvoza u sve zemlje na 17,112 miliona tona. 

Isporuke đubriva u Francuskoj su otežane, posebno amonijum nitrata.

Teme