Info

Privreda Srbije i Crne Gore želi otvoreno tržište i ukidanje barijera za poslovanje

Predrag Mitrović i Miloš Nenezić

Unije poslodavaca Srbije i Crne Gore zajednički se zalažu za ukidanje barijera između dva nacionalna tržišta i veću saradnju i ove dve organizacije poslodavaca, i dve privrede u celini.

Delegacija Unije poslodavaca Crne Gore bila je gost na sednici Skupštine Unije poslodavaca Srbije, a posle toga dva rukovodeća tima započela su razgovore o unapređenju saradnje.

„Oba naša tržišta mala su u odnosu na globalne razmere. Neophodno je da naša tržišta ukrupnjujemo i da najpre svi mi kao susedi sarađujemo“, rekao je na početku razgovora Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije. „Mi sada vodimo direktne razgovore između dve privrede, koji treba pre svega da identifikuju probleme, a onda i da pokrenu inicijative za njihovo rešavanje, naš cilj je otvoreno tržište, jer posao ne poznaje granice“.

„Evidentni su problemi u odnosima dve zemlje, ali je isto tako sigurno da ih poslodavci nisu izazvali. Mi kao dve društveno odgovorne organizacije želimo da probleme rešavamo i ovaj sastanak je početak rada u tom pravcu“, izjavio je Predrag Mitrović, predsednik Unije poslodavaca Crne Gore. „Nedopustive su neke stvari, kao što je čekanje kamiona na našim granicama od 2 ili 4 sata, to je jedna od tema koju otvaramo, ali svakako i želimo razgovor o ukupnom poboljšanju poslovnog ambijenta, rešavanje pitanja zapošljavanja i to u oba pravca, građana Crne Gore u Srbiji i građana Srbije u Crnoj Gori.“

Na današnjoj 21. Skupštini Unije poslodavaca Srbije usvojen je izveštaj o radu Stručne službe u periodu između dve skupštine. Unija je još jednom ponovila inicijative koje smatra u ovom trenutku najbitnijim za privredu Srbije, a to je pitanje kontrolisane promene cene električne energije za preduzeća, pitanje smanjenja akcize na eurodizel za preduzeća koja posluju u sektoru transporta i druge.

Teme