Info

CONCEPT STORE sa autentičnim proizvodima Srbije otvoren u beogradskom Hajatu

Etno mreža kiosk Foto: NALED

U hotelu Hajat u Beogradu otvoren je concept store-a sa autentičnim proizvodima Srbije.

Diplomatska i poslovna zajednica koja je posetila praznični bazar Etno mreže u Hajatu je pozdravila otvaranje ovog prodajnog punkta i podvukla potrebu da se rukotvorine Srbije učine dostupnim i u etno galeriji u centru grada. 

Savez zanatskih udruženja „Etno mreža“ se od osnivanja zalaže za očuvanje ugroženog nasleđa i vrednovanje rukotvorina sa obeležjima identiteta. Od proizvoda na tezgama i uličnim vašarima, stilizovani komadi Etno mreže sada krase zgrade republičke i pokrajinske Vlade, a od nedavno su na reprezentativan način zastupljeni i u hotelu Hajat, čiji direktor, Zafiris Lampadaridis je pozvao i druge hotele visoke kategorije i elitne restorane da svoju ponudu oplemene jedinstvenim proizvodima iz ruku i srca Srbije i tako doprinesu stvaranju prihoda i zaposlenja za žene i mlade na selu. 

Podršku Etno mreži pruža međunarodna zajednica, a posebno kanadski fond koji pomaže opremanje zanatskih udruženja u Kladovu, Knjaževcu, Somboru, Odžacima, Pančevu i Beloj Palanci.

„Udruženja su dobila mobilijar za opremanje radionica i izložbene postavke kako bi adekvatnom prezentacijom bile uspešnije u marketingu rukotvorina koje majstorski izrađuju. Projekat je deo napora ambasade Kanade da pruži podršku ekonomskom osnaživanju žena i mladih,  naročito u ruralnim sredinama“,  rekao je ambasador Kanade, Džajlz Norman.  

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović istakla je značaj stalnog izvora prihoda za čuvare tradicionalnih zanata kao ključni korak ka osnaživanju i ekonomskoj samostalnosti žena na selu. 

„NALED u saradnji sa Organizacijom Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP) i Agencijom  za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) podržava inicijative Etno mreže za razvoj kulturnog turizma i sticanje veština marketinga, brendiranja i plasmana proizvoda u turizmu, čime podstiču mlade da se uključe u izradu rukotvorina i programa za turiste i strance“, kaže Jovanović.  

Sledeći korak je obezbeđivanje reprezentativnog izložbenog i prodajnog prostora, u velikim turističkim centrima i u centru Beograda. 

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je prazničnoj izložbi Etnomreže i tom prilikom izjavila da je kulturno nasleđe kičma našeg identiteta te da je kroz inicijativu КTRR i NALED-a „Uposlimo 1.000 žena” obezbeđeno zaposlenje za njih 886.

Ona je izrazila zahvalnost ambasadi Кanade na podršci, kao i direktoru Hajata koji je prepoznao sve što seoske žene Srbije rade.

„Кulturno nasleđe je kičma našeg identiteta. I to je jedan zadatak. Sa druge strane stvaramo uslove da određen broj žena ostvari prihode izrađujući sve ove rukotvorine. Statistika nije sjajna. Više od 50% njih nema pravo na penziju, samo 7 % su vlasnice zemljišta, poražavajuće je da dve od tri žene sa sela nemaju nikakvo zaposlenje. Ovo je bio jedan od načina da pokrenemo projekat preko kojeg smo zaposlili 886 žena, omogućili im da imaju opremu i da izrađuju divne stvari koje mi kupujemo i pokazujemo i poklanjamo zvanicnicima svuda po svetu. To je naše kulturno nasleđe iz svih delova Srbije. Pored toga, važno je da imamo i galeriju Etnomreze u Beogradu”, izjavila je Mihajlovićeva.

Ambasador Džajls Norman istakao je spremnost ambasade da podržavaju rad žena u Etnomreži.

Teme