Berza

IZVEŠTAJ PRODUKTNE BERZE od 13. do 17. decembra Pasivno tržište i pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

Kukuruz u Banatu Foto: Danijela Nišavić

Pasivno tržište i pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležili su proteklu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.375 tona. Došlo je do smanjene aktivnosti robno-berzanskih učesnika kako se približava kraj godine. Finansijska vrednost prometovane robe je iznosila 72.604.500,00 dinara.

Usled smanjene tražnje izvoznika i domaćih prerađivača, kukuruz je zadržao silazni trend. Osim na domaćem, ovakav trend je bio u potpunosti korelativan i na međunarodnom tržištu. Ono što je karakterisalo cenu, jeste, konstantna promena iz dana u dan, koja je u osnovi pratila trendove svetskih kretanja. Dobra ponuda i pad cene je bio uzrok smanjene aktivnosti za kupovinom ove žitarice. Prvog dana nedelje, ponuda kukuruza se kretala na nivou cena od 26,00 din/kg bez PDV-a. Berzanski ugovor je zaključen po 25,40 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, zabeležen je pad od 2,07%. Ono što daje za pravo početnoj konstataciji, jeste, okolnost da su ponude na samom kraju nedelje bile daleko niže (25,00 din/kg bez PDV-a sa klauzulom “gratis lager” januar/februar), ali čak ni takve nisu imale odgovarajući odgovor na strani tražnje. Na ovoj cenovnoj promeni, tržište kukuruza i dalje ima silazni trend, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca. Cene na FOB-u su i dalje neprihvatljive i još su u zoni neisplativosti izvozne kalkulacije.

Da pšenica gubi na svojoj tržišnoj poziciji, najbolje govori podatak da je u odnosu na prethodnu nedelju pojeftinila za 3,32%, a samim tim smanjen je promet u trgovanju hlebnim zrnom. Vrlo oštar pad cena ove žitarice je zabeležen i u Čikagu zbog nedostatka konkurentnosti američke robe, kao i prodaje od strane fondova. Kupoprodajni ugovori u zavisnosti od kvaliteta, zaključeni su u cenovnom rasponu od 30,50 do 31,30 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Strukturu kupaca su uglavnom činili trgovci i mlinari. Dok s druge strane, interes izvoznika nije bio naglašen za kupovinom. Ponderisana cena je iznosila 30,94 din/kg bez PDV-a. 

Na tržištu soje, protekla nedelja samo je potvrdila da je već duže vremena prisutan negativan trend. Slaba tražnja i manji uvoz ove uljarice prethodnog meseca, uticao je na formiranje domaće cene. Početkom nedelje, trgovalo se po ceni od 73,00 din/kg bez PDV-a sa preuzimanjem robe tokom decembra/janura, da bi krajem nedelje bila prometovana na nivou od 72,60 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo bez obračuna kvaliteta. Prosečna cena je iznosila 72,85 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 0,34% na prethodni upoređujući podatak. I bez obzira na ovakve okolnosti, soja i dalje ima najbolju tržišnu poziciju na sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Ono što zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jesu cene i snabdevanje azotnim đubrivima. Ruska UREA, granulisana, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 102,89 din/kg bez PDV-a.

Teme