Povrtarstvo

Distributivni i preradni centar za povrće u Leskovcu

Foto: Danijela Nišavić

Zbog kolebanja cene paradajza, povrtari iz Jablaničkog okruga imali su probleme u plasmanu svojih proizvoda. Nakon posete resornog ministra Branislava Nedimovića koji je dao obećanje da će im biti izgrađena hladnjača za skadištenje proizvoda pristupilo se realizaciji predloga i to je potvrđeno potpisivanjem Memoranduma o gradnji u Leskovcu. Memorandum je potpisan između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Leskovca, opština Lebane i Vlasotince i Privrednog društva Povrtari Juga DOO Svirce.

Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović, nakon potpisivanja Memoranduma, naglasio je da će projekat izgradnje budućeg skladišta Distributivnog centra u narednim fazama postati i preradni centar za povrće.

„Kod ovog centra je važno da će naši poljoprivednici moći da se bave poljoprivedom i da od iste zarade, da razvijaju svoje i živote svojih porodica na jedan impozantan nivo, samo ukoliko imaju odgovarajući nivo zarade, a da bi to dostigli moraju da prate kretanja i trgovinske odnose, kako u zemlji tako i u inostranstvu“, istakao je Mahmutović. On je ovom priliko naglasio da će ovaj projekat zaštititi proizvođače od nakupaca, prepodavaca, i niskih cena i omogućiti im da prodaju robu u najpovoljnijem trenutku za njih.

Prema rečima gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, koji je u ime grada potpisao Memorandum, Distributivni centar će biti izgrađen u Zelenoj zoni, lokaciji koju su za nekoliko godina uspeli da pokrenu, ispune i opreme komunalno i infrastrukturno.

„Ovaj projekat koji je veliki korak za sve poljoprivredne proizvođače našeg kraja je dokaz da slogom rastu male stvari, a neslogom i najveće propadaju. Ovo možda jeste mali, ali značajan pomak za čitav naš kraj koji je nadaleko poznat, kako po kvalitetnom voću, tako i povrću“, kazao je Cvetanović.

Teme