Info

Kopaonik biznis forum 29. put od 6. do 9. marta – Govori i predstavnik Rimskog kluba i Branko Milanović

Četvorodnevni 29. Kopaonik biznis forum biće održan od 6. do 9. marta, a tradicionalno prvog dana prisutnima će se obratiti ministar finansija Siniša Mali, dok će završnu reč poslednjeg dana imati predsednica Vlade Ana Brnabić.

Centralna tema biće „Srbija 2030: Agenda održivog razvoja“, a programom je predviđena 31 panel diskusija na aktuelna pitanja iz oblasti društvenog i ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, društvene odgovornosti, održivosti i digitalizacije.

Ovaj najveći ekonomski događaj u zemlji ugostiće tri specijalna gosta, a jedan od njih je akademik, profesor i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, koji će ukazati na ključne faktore budućeg razvoja Srbije.

Takođe, kao gosti na forumu govoriće i član Rimskog kluba Karlos Alvarez-Pereiru, koji će govoriti o svetu posle COVID-19, kao i profesor, istraživač i svetski poznati autor Branko Milanović, koji će predstaviti pregled globalne ekonomske nejednakosti.

Kopaonik biznis forum započeće takozvanim nultim danom i makroekonomskim analizama i predviđanjima za 2022. godinu za region Zapadnog Balkana, kao i za Srbiju. Ovaj dan biće zaokružen panelom koji je tradicionalno namenjen Inicijativi Digitalna Srbija.

Prvog dana govoriće se o glavnim ekonomskim i političkim dešavanjima u Srbiji i regionu kroz uvodna obraćanja guvernera NBS i ministra finansija nakon čega su planirana obraćanja specijalnih gostiju. Kao što je to bio slučaj i na prethodnom Forumu, zbog pandemije COVID-19, panel diskusija na Forumu započeće analizom javnog zdravstvenog sektora i uticaja COVID-19 na održivo finansiranje zdravstva u Srbiji.

Prvog dana govoriće se i o političkim odgovorima na rastuću nejednakost, borbi za talente, industriji 4.0 i izazovima digitalne transformacije, geopolitičkim pitanjima za region Zapadnog Balkana, kao i o regionalnoj saradnji kao preduslovu za održivi rast i pregledu nove inicijative inkluzivnog rasta iz ugla domaćih i stranih investitora.

Drugog dana biće održani paneli o energetskoj tranziciji, agendi povezivanja Zapadnog Balkana, zelenoj tranziciji, pitanjima održivosti poljoprivrede, digitalizaciji javnih usluga, davanju prioriteta zaštiti životne sredine, kao i prihvatanju veštačke inteligencije obrazovanjem kao ključnim faktorom za održivi razvoj.

Dva panela biće posvećena pitanjima konsolidacije bankarskog sektora i prilagođavanju novoj normalnosti nakon pandemije COVID-19.

Poseban panel će pokriti aktuelna pitanja korporativne društvene odgovornosti (CSR), snažnog liderstva i filantropije.

Treći dan počeće obraćanjima o radu i pitanjima javne uprave, dok će paneli ponuditi odgovor na dva važna pitanja – o očekivanjima mladih i usavršavanju zdravstvenih sistema zasnovanih na digitalizaciji koja je usledila.

Forum se završava obraćanjem predsednice Vlade Ane Brnabić.

Organizator Foruma je Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard.

Forum predstavlja svojevrsnu interaktivnu platformu za razmenu mišljenja, argumentovanu, konstruktivnu raspravu, uz sagledavanje ključnih reformskih izazova iz političkog, privrednog i ekonomskog ugla.

Predstojeći događaj ima još veći značaj jer će biti mesto na kome će se sumirati rezultati ekonomske politike naše zemlje i napretka u društvenom razvoju u izuzetno složenim vremenima pandemije COVID-19.

Teme