Preduzetništvo

AkciONA2021 Žensko preduzetništvo: NEMA ODUSTAJANJA, TRČIŠ MARATON

Ovogodišnji projekat AkciONA2021 u fokus stavlja akciju i realizuje podkast pod nazivom “Šta si preduzela?”- serijal razgovora sa preduzetnicama iz najrazličitijih oblasti, ali i stručnjakinjama za preduzetništvo i razvoj. U okviru projekta AkciONA2021 organizovan je i radni doručak na kome su ove hrabre, sada već uspešne žene preduzetnice, i pored predanosti svom poslu, našle vremena da govore o svom iskustvu i znanju koje su stekle kako bi ohrabrile još žena da i same pokrenu svoj biznis, jer kako kažu – isplati se. 

Ana Marija Koppert, osnivačica programa za podršku akademskoj mobilnosti “INOEdukacija”, vrlo jasno je objasnila kako se snašla kao preduzetnica: “Preduzetništvo se uči kroz preduzetništvo”. Ili, kako i kaže naziv ovogodinjeg projekta “AkciONA”: sa reči i želje pređite u akciju!

„Moraš da znaš svoj posao, da znaš sve o tome čime se baviš, da budeš stalno otvoren za nove ideje, za nove poraze i pobede… Da slušaš svoje partnere, svoje kolege, svoje zaposlene. Korona nas je sve „udarila“, mnogi su odustali, izgoreli, nisu mogli da izdrže. Ovo je trka na duge staze, ali ne odustajte“, savetuje Ana Marija Koppert sve žene koje žele da se okrenu inovacionom preduzetništvu.

Olga Marković, vlasnica ateljea za izradu unikatnog ženskog donjeg veša “Damsel in distress”, a po obrazovanju je scenki kotimograf, kaže da je najvažnije biti svestan koliko ne znaš.

„Koliko god da znaš – ne znaš dovoljno. Jedanaest godina sam u preduzetništvu, bilo je kriza, ali nema odustajanja, stalno se nalazi volja da se nastavi. Ljubav prem poslu koji radite je najvažnija. I još nešto: ako mislite da ćete kao preduzetnica da radite samo za sebe – onda odmah odustanite. Nema toga. Vi imate biznis i uvek radite za nekoga: za svoje klijente“, kaže Olga Marković.

O svom iskustvu u preduzetništvu, na radnom doručku govorile su i Milica Milošević, vlasnica on-line servisa Stetoskop.info i Milica Cakić koja sa Simonom Zimonjić, pokrenula firmu „Karbon“ koja se bavi organizacijom događaja, ali istovremeno i proizvodnju guščije i pačije paštete „Petit pate“.

Projekat pod nazivom „AkciONA 2021“ je podržan od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i Grada Beograda u okviru Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva za 2021. godinu.

Teme