Energija

ODBOR DIREKTORA NIS-a USVOJEN biznis plan za 2022. godinu, planirana ulaganja 25 MILIJARDI DINARA

Foto: NIS

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Biznis plan za 2022. godinu kojim su planirana ulaganja od 25 milijardi dinara, čime će se omogućiti dalji razvoj i modernizacija kompanije i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju.


Biznis planom je potvrđen nastavak realizacije ulaganja u sve segmente poslovanja. Najviše sredstava biće investirano u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Takođe, značajna novčana izdvajanja biće realizovana radi dalje modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, razvoja maloprodajne mreže i usluga u Srbiji i regionu, kao i u oblasti proizvodnje i trgovine električnom energijom. Prioritet za NIS ostaju i investicije u zaštitu životne sredine i bezbednost na radu, nastavak procesa digitalne transformacije, unapređenje operativne efikasnosti, kao i dalji razvoj sinergije sa HIP Petrohemijom.


Od konkretnih projekata u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, NIS će nastaviti sa realizacijom programa u Srbiji, proširenjem projekta u Rumuniji i daljim razvojem projekta „Obudovac“ u Bosni i Hercegovini.


Кada je reč o preradi, prioriteti će biti rast obima prerade, uz povećanje dubine prerade, proizvodnja biogoriva i treća faza modernizacije Rafinerije u Pančevu, odnosno nastavak aktivnosti u vezi sa predstojećom rekonstrukcijom postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) i izgradnjom postrojenja za proizvodnju ETBE (visokooktanske komponente benzina), što će dodatno povećati vrednost korpe rafinerijskih proizvoda.


U oblasti prometa planirani su dalji razvoj maloprodajne mreže kroz izgradnju novih objekata i rekonstrukciju postojećih benzinskih stanica, realizacija strateškog projekta rekonstrukcije i modernizacije skladišta naftnih derivata, kao i unapređenje kvaliteta robe i usluga.
Puštanje u rad Termoelektrane-toplane Pančevo i nastavak aktivnosti u vezi sa projektom vetropark Plandište osnovni su razvojni projekti u oblasti energetike.
Planirana su i ulaganja u digitalnu transformaciju NIS-a, a projekti koji će biti realizovani na svim nivoima kompanije značajno će doprineti ostvarivanju strateških ciljeva Društva.

Tagovi

Teme