Agro Svet

Berze u Čikagu i Parizu POJEFTINILI i pšenica i kukuruz

Foto: Pixabay.com

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 4,23%, a kukuruz je pojeftinio 1,06%. Na berzi u Parizu još veći pad cena, pšenica je pojeftinila 4,19%, a kukuruz 2,46%.

Ove nedelje trgovci su bili fokusirani na vremenske prilike u južnom Brazilu i Argentini, usled nedostatka vode. Dnevna proizvodnja etanola je ove nedelje dostigla 1,059 miliona barela. Izvoz kukuruza je bio iznad očekivanja ove nedelje sa 1,307 miliona tona.

Tržište pšenice s druge strane je beležilo cenovni pad, zbog razočaravajućih izvoznih inspekcija i nedostatka konkurentnosti robe u odnosu na Rusiju. Ovonedeljni izvoz američke pšenice bio je razočaravajući, sa samo 199.500 tona.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 0,08%, a sojina sačma je poskupela 2,68%.

Na početku nedelje, cene soje su imale uzlazni trend, usled strahova od manje proizvodnje u Južnoj Americi, zbog poplava na severu Brazila i upornog nedostatka vode na jugu Brazila i u celoj Argentini. Prva žetva soje počinje na severu Mato Groso regiona, u Brazilu.

Na kraju nedelje, cena soje je zabeležila nagli pad cene, izazvan padavinama nad delom Brazila i početkom žetve na severu te zemlje.

Berza u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 4,19%, a kukuruz je pojeftinio 2,46%.

Cene pšenice na Evronekstu su zabeležile oštar pad kako se približava kraj godine. Krajem nedelje, rasle su cene i pšenice i kukuruza. Egipat je kupio 60.000 t francuske pšenice, čime je Francuska potvrdila svoju konkurentnost.

Neobično visoke temperature u Francuskoj dovode do ranog obnavljanja vegetacije.

Teme