Naša priča

IGOR MILENKOVIĆ, DELTA AGRAR „Kvalitetna jabuka je deficitarna na tržištu, perspektivna tržišta Bliskog i Dalekog Istoka, EU i Velike Britanije“

Igor Milenković, direktor voćarstva i povrtarstva Delta Agrara

Autor: Danijela Nišavić

„Godinu iza nas ćemo pamtiti po dva veoma važna strateška projekta koja smo realizovali, koja predstavljaju bazu za dalji razvoj i širenje našeg biznisa – našoj novoj Ultra Low Oxygen hladnjači u Zaječaru i otvaranju novog logističko distributivnog centra za manipulaciju voćem i povrćem u Staroj Pazovi u koje smo investirali preko 16 miliona evra. Nažalost pamtićemo je i po ekstremnoj zbog klime, jer smo 2021. imali nikad toplije leto u julu u Srbiji otkako se vodi evidencija o temperaturama i nikad hladnije proleće. Te oscilacije u temperaturi su uticale na prinos svuda, ne samo kod nas, te iako je prinos bio rekordan bio je nešto niži od očekivanog.“

Ovim rečima Igor Milenković, direktor voćarstva i povrtarstva Delta Agrara, počinje razgovor za Plodnu zemlju, sumirajući prošlu godinu. Naš sagovornik, koji je krajem 2021. prema oceni Srpske asocijacije menadžera zasluženo dobio nagradu Mladi menadžer godine, naglašava da na tržištu prostora za kvalitetan proizvoda ima uvek, a da bi se uspelo planovi moraju da se postavljaju ambiciozno, što Delta Agrar i čini, ali i realizuje zacrtano.

„Mi smo zadovoljni kada premašujemo planove, a planove uvek postavljamo ambiciozno. Ove proizvodne sezone će jabuka u kvalitetu biti deficitarna, tako da verujem u porast cena nakon februara meseca, kada se ta ponuda bude još dodatno smanjila“.

Osim jabuka na 700 hektara Delta Agrar ima zasade trešanja na oko 31 ha, stonog grožđa na 9 ha, pljosnatih breskvi na 0,5 ha i šljiva na 2 ha. Kakva je godina bila za rod ovog voća?

„Klimatski teška godina nam je ipak uz trud kolega iz proizvodnje donela dobar rod trešanja i stonog grožđa. Iako su trešnje bile po uticajem mraza u kritičnoj fazi razvoja, zadovoljni smo rodom. Novootvorena hladnjača u Zaječaru se nalazi odmah pored voćnjaka pa proces od branja do pakovanja je najkraći mogući, sve sa ciljem da potrošač kupovinom Delta Agrarovog voća ima osećaj kao da je upravo ubrao voće sa grane. Kod nas u poslovanju je kvalitet prioritet te sam ponosan na to što je ukus našeg voća zaista poseban. Preporučujem da probate naše slatko roze besemno grožđe i uverite se u ovo što govorim. Očekujemo da i ova godina bude dobra, te da će marketi biti puni lepe ponude iz našeg asortimana„.

Koja klubska odnosno svetska sorta jabuke je dala neočekivano dobre rezultate?

„Istakao bih našu snack sortu jabuke, Isaaq. To je klupska sorta koju karakteriše sitan kalibar, te je idealna za užinu, pogotovo dečiju. Iako sitnog kalibra, ova jabuka je izvanrednog ukusa, drugačija od svih drugih sorti te ukoliko je niste probali do sada, pozivam vas da to učinite. Od ove sezone na policama je kupci mogu naći u novoj ambalaži, kartonskom pakovanju i upečatljivom dizajnu, te smo sigurni da će se dopasti i najmlađima. To pakovanje i generalno sorta su nešto novo na našem tržištu, i jako smo zadovoljni prvim utiscima koje smo dobili od svih naših kupaca. Brendovi poput Pink Lady, Modi, Kiku i Evelina jabuka su već godinama na policama svih supermarketa u Srbiji i Rusiji i one već standardno daju vrhunske rezultate“.

Koje je tržište za Deltinu jabuku, gde ste sve u svetu prisutni?

„Iako je do sada primarno tržište za našu jabuku bila Rusija, uz Srbiju i zemlje regiona, veliki potrencijal vidimo u daljem širenju na tržištima Bliskog i Dalekog Istoka, EU, Velike Britanije. Naša jabuka je prisutna u velikom broju zemalja sveta i taj spisak je konstantno u porastu, pogotovo imajući u vidu da je stalan razvoj novih tržišta jedan od naših primarnih ciljeva“.

Šta je karakteristično za tržište Rusije, koju cenu tamo postižete i koju sortu jabuke najviše plasirate, kakvi su planovi za 2022.?

Rusko tržište poslednjih godina karakterište sve veća njihova proizvodnja voća koja rezultira smanjenim potrebama za uvoz. Ovo se osilikava i na samu jabuku. Mi smo tamo prisutni dugo i jedno je od važnih tržišta za Delta Agrar. Generalno rusko tržište je sve rigoroznije iz godine u godinu pa su u skladu sa tim takve i cene. Ono što Delta Agrar razlikuje od drugih dobavljača je naš asortiman klupskih jabuka po kojima smo poznati i koje su veoma popularne u Rusiji. Za ovu godinu planiramo nešto novo i malo drugačije kako za rusko tržište tako i za domaće ali za detaljnije o tome ćete ipak morati malo da sačekate“.

Osvaja se i tržište Indije, kakva su iskustva? Ima li nekih posebnih zahteva?

„Na tržište Indije smo prvi put izašli prošle godine sa izvozom jabuke i veoma smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Ogroman potencijal koji Indija nudi je ohrabrujuć te se nadamo proširenju izvoznog potencijala u narednoj, a i godinama koje dolaze. Proizvodi Delta Agrara su visokog kvaliteta, te verujemo da možemo biti jedan od pozudanih dobavljača voća i povrća za tržište Indije. Transport voća i povrća se odvija uglavnom kontejnerskim putem, a mi tu imamo stabilnu višegodišnju saradnju sa jednom od najvećih brodskih kompanija, te smo unapred obezbeđeni za sve planirane isporuke tokom godine. Dobri partnerski odnosi su ključni, posebno sada kada je nedostatak transportnih kapaciteta prisutniji nego ikada ranije“.

Delta Agrar na imanju ima i najsavremeniji rasadnik za proizvodnju sadnica jabuka koji se prostire na 35 hektara. Kakvo je interesovanje za uzgoj jabuka? Koja je cena? Planirate li možda proširenje kapaciteta rasadnika?

„Sadnice iz našeg rasadnika su najkvalitetnije sadnice koje se mogu naći na ovim prostorima jer su dobijene od bezvirusnih sertifikovanih podloga, koje su kalemljene sertifikovanim kalem grančicama poreklom iz italijanskih matičnih voćnjaka. Od njih se može očekivati rod čak i u prvog godini roda. Trenutno nemamo u planu proširenje kapaciteta rasadnika, a u ponudi su sadnice vodećih sorti jabuke kao što su: Zlatni delišes Rajnders, Crveni delišes Jeromine, Greni smit, Gala Galaval i Gala Šniko. Interesovanje za naše sadnice je već godinama stabilno, kako u Srbiji, tako i na izvoznim tržištima, što nam je posebno drago jer su kupci prepoznali kvalitet.

Proizvodnja povrća Delta Agrara se odvija na 572 hektara sopstvenih površina na otvorenom i u kooperaciji, a povrtarske kulture koje se najčešće proizvode su: grašak, boranija, krompir, luk, kupus, paprika i kukuruz šećerac. Gde plasirate ove poljoprivredne proizvode?

„Proizvodi iz naše proizvodnje povrća kao i iz kooperacije (grašak, boranija, krompir, crni luk i kukuruz šećerac) namenjeni su za prodaju u velikim retail lancima gde se i plasiraju, kao i centrima za preradu. Sva naša proizvodnja povrća je sertifikovana Global Gap sertifikatom i na taj način ima osigurane sve preduslove za izvoz u EU. Pored Srbije, prethodnih godina imamo primetan rast izvoza povrća u zemlje regiona, poput Slovenije, Hrvatske, Crne Gore.“

Šta biste kako prvi čovek Delta Agrara za voćarstvo i povrtarstvo posavetovali voćare i povrtare Srbije?

„Voćarstvo i povrtarstvo iako postoje kao delatnost izuzetno dugo, i dalje se konstantno usavršavaju i unapređuju. Moj savet za sve voćare je da ne upadaju u zamku onih koji znaju dovoljno jer prostora za učenje ima uvek. Agrarni biznis je trenutno u ekspanziji digitalizacije, postoji veliki broj korisnih softvera i aplikacija, MapMyApple bih dao kao jedan od primera, koji mogu pomoći unapređenju biznisa, te ne trebaju da beže od promena već da ih oberučke prihvataju.“

Teme