Agro Svet

BERZA U ČIKAGU I PARIZU Poskupela i pšenica i kukuruz, soja pojeftinila

Foto: Pixabay.com

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 5,84%, a kukuruz je poskupeo 4,02%. U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,01%, a kukuruz je poskupeo 3,56%.

Na tržištu kukuruza, učesnici su oprezni sve dok uslovi setve u Brazilu ne budu poznati. Izvoz kukuruza iz SAD je dostigao 1,204 miliona tona, što je na gornjoj granici očekivanja. Tokom nedelje, cene su bile podržane nepovoljnim vremenskim prilikama u Južnoj Americi.  

Početkom nedelje, cene pšenice u Čikagu beleže pad zbog nedostatka konkurentnosti američke robe na međunarodnoj sceni. Prema berzi u Argentini, rod pšenice će biti rekordnih 21,8 miliona tona. Trenutni hladni talas u SAD stvara brigu za usev ozime pšenice koji je oslabljen jesenjim nedostatkom vode. Krajem nedelje, pšenica je oštro jačala zbog nedostatka vode i niskih temperatura u južnim regionima u SAD.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (martovski fjučers) je poskupela 3,52%, a sojina sačma (martovski fjučers) je pojeftinila 1,98%.

Cene soje su na početku nedelje nastavile pad u očekivanju boljeg roda u Argentini. Kiše smanjuju nestašicu vode u ovoj zemlji. Soja nalazi podršku u globalnoj tražnji, gde prednjači Kina koja je uvezla 6,09 miliona tona američke soje u decembru, u odnosu na 3,63 miliona tona u novembru. Na kraju nedelje, cene su imale nagli rast.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,01%, a kukuruz je poskupeo 3,56%.

Na samom početku nedelje, nakon prošlonedeljnog pada, cene pšenice su blago rasle zbog odsustva američkih tržišta. Cene su nastavile da rastu tokom nedelje usled međunarodne tražnje i dobre konkurentnosti pšenice.

Teme