Ceger

Milica Aleksić, rukovodilac METRO HoReCa centra „Srbija ima etno-gastronomsku ponudu prepoznatljivu i van naših granica“

Milica Aleksić, rukovodilac METRO HoReCa centra

„Srbija ima izrazito bogatu etno-gastronomsku ponudu, koja se razlikuje po regionima. Moji favoriti su rakija od šljive i kvalitetna vina – tamjanika, prokupac ili bermet. Naravno i mesa pripremljena tradicionalnim toplotnim obradama u posebnom posuđu, kao i ćevapčići. Zatim, tu su i proizvodi od mleka kao što su koziji i ovčiji sirevi, fermentisani mlečni proizvodi, suhomesnati proizvodi od kobasičarskih proizvoda u Vojvodini do sušenog mesa u Zapadnoj Srbiji. Od voća svakako malina i šljiva i njihovi proizvodi, a na jugu Srbije jela sa roštilja. Sve to čini našu kulinarsku ponudu prepoznatljivom i van naših granica“.

Ovim rečima Milica Aleksić, rukovodilac METRO HoReCa centra, počinje razgovor za Plodnu zemlju odgovarajući na pitanje šta izdvaja kulinarsku ponudu Srbije i da bude prepoznatljiva i van naših granica. Krajem prošle godine objavljena su imena 14 beogradskih restorana dobitnika plaketa Michelin Vodiča, a METRO je partner skoro svih nagrađenih. Kako se ogleda globalno partnerstvo METRO-a i Michelin Vodiča, šta su svetski trendovi u gastronomiji, koliko naši ugostitelji prihvataju i primenjuju novitete, samo su neke o tema sa kojima smo pričali sa Milicom.

Kao u svim METRO zemljama i METRO Srbija je zvaničan partner dodele plaketa Michelin Vodiča, koja je u saradnji sa Turističkom Organizacijom Srbije, na naše zadovoljstvo, prvi put realizovana u decembru 2021, u prostorijama METRO HoReCa centra. Michelin Vodič je sa izuzetno visokim standardima kvaliteta hrane i ugostiteljske usluge prepoznao i za 2022. godinu preporučio čak 14 beogradskih restorana, što je veliki korak za budućnost našeg ugostiteljstva“.

Pročitajte još…

METRO I TOS URUČILI MICHELIN PRIZNANJA, a ovo je SPISAK preporučenih restorana u Beogradu

Partner ste skoro svih nagrađenih restorana u Beogradu, šta je ono što čini tu saradnju METRO-a kao i veletrgovca koji snabdeva dobitnike Michelin priznanja?  

„METRO je partner profesionalaca. Sagledavajući svakodnevne izazove koje nosi posao pružanja usluge ishrane i pića, naš tim se uvek trudi da bogatom ponudom svežih namirnica i prehrambenih proizvoda visokog kvaliteta, ugostiteljske opreme, alata, inventara i drugim neprehrambenim asortimanom, ispunimo zahteve svih naših profesionalnih kupaca, bilo da su u pitanju restorani, hoteli ili drugi ugostiteljski objekti“.

Po Vama šta je zajedničko tim restoranima?

„Sve restorane koje je Michelin Vodič uvrstio u svoju prvu beogradsku selekciju, povezuje izuzetan profesionalni entuzijazam, posvećenost i kreativnost u onome što rade“.

Ako nije poslovna tajna – koliko restorana u prestonici odnosno Srbiji snabdevate kvalitetnim namirnicama? Šta je ono što čini posebnom vašu ponudu?

„Svako ko se bavi ugostiteljskim poslovanjem je bar jednom ušao u jedan od naših distributivnih centara. Široka lepeza proizvoda gotovo svih robnih grupa, po principu ’sve na jednom mestu’, značajno olakšava stres prilikom nabavke, posebno tokom perioda započinjanja poslovanja. Takođe, tu je i veliki izbor METRO Own Brand proizvoda, koji su sinonim za dosledan kvalitet i bezbednost, povoljan odnos na relaciji cena-kvalitet i brojne know-how alate i usluge, koji naše prodajne objekte čine prepoznatljivim i pouzdanim mestom nabavke u profesionalnim ugostiteljskim krugovima“.

Tim vrhunskih profesionalaca koji rukovodi i upravlja HoReCa centrom, čiji ste rukovodilac, posvećen je unapređivanju gastronomske scene u Srbiji, kroz različite formate podrške postojećem ugostiteljstvu, ali i donošenjem najnovijih trendova na tržište, angažovanjem stranih predavača i svetski priznatih kuvara. Koji su sada aktuelni trendovi u gastronomiji?

„Gastronomske trendove nameću konzumenti hrane, tehnološki razvoj, zakonodavstvo i globalizacija tržišta hrane. Posebno bih izdvojila tri aktuelne teme koje se svakodnevno nadograđuju. Trend koji se ubrzano razvija, i koji je dodatno podstaknut aktuelnim dešavanjima kod nas i svetu, jeste uticaj ishrane na zdravlje. Izbalansirani dnevni obroci, posebni režimi ishrane i zamene za proteine iz namirnica životinjskog porekla, bio/eko/organska hrana – izuzetno su aktuelne teme i izazov današnjice. S tim u neposrednoj vezi jeste i kvalitet i bezbednost hrane u ugostiteljskim objektima i senzorska ocena kvaliteta hrane, ali i senzorika sa ciljem harmonizacije hrane i pića. Svakako jedan od neizostavnih trendova savremenog ugostiteljstva jeste i održivo poslovanje tj. menadžment otpada od hrane, ušteda energenata i upotreba lokalnih proizvoda radi pospešivanja cirkularne ekonomije“.

Koliko naši ugostitelji lako usvajaju novitete i primenjuju?

„Pružanje usluga ishrane i pića je visoko konkurentska delatnost. Opstanak ugostiteljskog posla zavisi od praćenja aktuelnih dešavanja i pravovremenih informacija. U poslednjoj deceniji zaista smo svedoci ekspanzije modernog ugostiteljstva na našim prostorima, što znači da se noviteti prepoznaju i primenjuju u profesionalnim krugovima.“

Koja znanja prenose strani predavači i svetski priznati kuvari? Da li je možda bilo obrnute situacije, da naši kuvari/ugostitelji u vašoj organizaciji budu predavači u svetu?

„Profesionalna znanja i veštine u kulinarstvu su neiscrpni. Naši eksterni instruktori i predavači su istaknuti u različitim segmentima struke i u skladu sa time i prenose znanja.  Na primer, jedna od najposećenijih obuka protekle godine u METRO HoReCa centru bila je sa akcentom na alternativne raseke mesa.  Mnogi naši kuvari su poznati u svetu, pa u skladu sa tim i prenose svoja znanja.“

Imate četiri robne marke METRO Chef, METRO Professional, aro i RIOBA, šta su osobenosti svake od njih?

„Svi proizvodi METRO robnih marki (METRO Own Brand) sinonim su za kvalitetan i bezbedan proizvod, laku dostupnost i povoljan odnos cene i kvaliteta. METRO Professional je brend koji podrazumeva profesionalnu opremu, inventar i alate. METRO Chef proizvode odlikuju vrhunski kvalitet i pakovanja namenjena profesionalnim kupcima, dok su aro proizvodi odličnog kvaliteta, a pakovanja su prilagođenih svim kupcima, ne samo ugostiteljskim objektima. RIOBA je naš brend namenjen barskom poslovanju.“

Teme