Plodna zemlja

Obezbeđeno 400.000 tona veštačkog đubriva za prestojeću setvu

Foto: Pixabay.com

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je obezbeđeno đubrivo za predstojeću setvu, kao i da će u naredne tri nedelje biti dodatnih količina, čime će Srbija ukupno imati 400.000 tona veštačkog đubriva. Uree će biti dovoljno i potpuno su skladu sa potrebama Srbije za predstojeću setvu, navodi se na sajtu ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ministar Nedimović je izjavio i da su količine đubriva NPK takođe apsolutno zadovoljene, te da poljoprivrednici u tom smislu nemaju razloga za zabrinutost. Uprkos velikim problemima kako u transportu, tako i samoj proizvodnji đubriva na međunarodnom tržištu, Srbija je uspela da obezbedi potrebne količine, za razliku da mnogih zemalja, posebno onih u okruženju koje ni nemaju đubriva. Povodom skoka cene inputa u ratarskoj proizvodnji, ministar Nedimović je najavio i dve konkretne mere podrške.

Dve mere

Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana. Druga mera se odnosi na ukidanje carina od 10% za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja (zemlje sa kojima Srbija nema Sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom).

Iako je cena inputa skočila i do 50%, ministar je istakao da je važna činjenica i da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, poskupela do 90%, što apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika. Pored toga najavljena je i vanredna kontrola uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta, kako se u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakave vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima. U svakom slučaju, prema rečima ministra Nedimovića, u narednih mesec dana se očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva, te da će se i ova sezona završiti dobro, ali i značajno bolje nego u drugim zemljama.

Teme