Pčelarstvo

Domaća pamet NIŠKI startap BEEHOLD razvija mobilnu aplikaciju za nadzor pčelinjeg društva i košnica na daljinu

Sa livada Vlasine inovacije za celu planetu Foto: Privredna komora Srbije

Niški startap Beehold razvija hardversko-softverski sistem sa podrškom veštačke inteligecije koji je namenjen pčelarima. Njihovo rešenje digitalizuje proces nadzora pčelinjeg društva i omogućava nadzor košnice na daljinu mobilnom aplikacijom.

Briga o jednom pčelinjem društvu tradicionalno podrazumeva da pčelar ode u pčelinjak, obuče zaštitnu garderobu, otvori košnicu, izvadi ram i vizuelnim pregledom utvrdi stanje pčela, košnica, meda… Na licu mesta, na osnovu svog znanja i iskustva, pčelar zatim donosi odluku i preduzima akcije kako bi se pčele pravilno razvijale i prikupile što više meda.

“Za razliku od tradicionalnog pčelarenja, Beehold omogućava nadzor pčelinjeg društva bez odlaska na pčelinjak, u svako doba dana ili noći i u svim vremenskim uslovima. Istovremeno, digitalni pčelarov asistent zasnovan na veštačkoj inteligenciji prepoznaje i predviđa potencijalne probleme, pruža sugestije za preduzimanje optimalnih akcija i predviđa prinos meda”, objašnjava dr Petar Pejić, generalni direktor „Biholda“-a, a prenosi Privredna komora Srbije.

Pejić kaže da primenom ove inovacije profesionalni pčelari mogu ostvariti veću zaradu, hobisti mogu više vremena da posvete pčelama, a početnicima se značajno spušta prag neophodnog znanja i iskustva potrebnih za ulazak u svet pčelarstva.

Pročitaj još

I PČELE I TAMBURA Veljko Đurović (49) iz Bijelog Polja vrca med i niže biserne note na tamburi

Domaća inovacija u Keniji

Laboratorijskim testiranjem potvrđena je funkcionalnost tehnologije i postojanje potrebe na tržištu za proizvodom niškog startapa. Krajem 2020. godine patentirali su proizvod i kroz  pre-seed program „Evolut 4.0“ Naučno tehnološkog parka u Kaunusu u  Litvaniji krenuli sa razvojem biznis plana. Istovremeno, ušli su u program „Raising Starts“ Naučno tehnološkog parka u Beogradu i dobili i finansijsku podršku za razvoj prototipa. Prvi prototip kreiran je i uspešno testiran u pčelinjaku na Vlasinskoj visoravni, dok je drugi u procesu testiranja na pčelinjaku „Međunarodnog centara za fiziologiju i ekologiju insekata“ u Keniji.

Uz finansijsku podršku Fonda za inovacionu delatnost kroz Program ranog razvoja, u ovoj godini planiraju razvoj prvog komercijalnog uređaja, testiranje i plasman na srpsko tržište.

Dobitnici su druge nagrade na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2021. koje je 17. put organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Privredne komore Srbije, Fakuleta tehničkih nauka u Novom Sadu, Tehnološko-metalurškog fakuleta u Beogradu i RTS-a.

Beehold tim je formiran sredinom 2020. godine, a čine ga dr Petar Pejić, generalni direktor, Mihajlo Milovanović zadužen za razvoj hardvera, Jelena Pejić koja se bavi razvojem veštačke inteligencije, Tihomir Đurković vodi finansije, dok Obrad Stajić radi na razvoju softveraa, a  Ivan Arsić kreira dizajn.

Teme