Info Zdravlje

Srpska medicinska privreda na EKSPO 2020 DUBAI

Foto: Dragana Vuković Georgijev

Više od 130 privrednika i 70 kompanija iz sektora medicinske privrede učestvuje na “Ekspo 2020 Dubai” gde će do 5. februara, u okviru 7. tematske nedelje posvećene zdravlju, promovisati svoja dostignuća i inovacije. U privrednoj delegaciji Srbije su naši proizvođači i distributeri medicinskih sredstava, dijetetskih suplemenata, kozmetike, kompanije koje se bave istraživanjima i inovacijama u oblasti zdravlja, kao i rehabilitacioni centri. Poslednjeg dana januara biće održana investiciona konferencija posvećena ulaganju u banje i medicinski turizam Srbije.

„Ova tematska nedelja na Svestkoj izložbi odlična je prilika za našu medicinsku privredu da se predstavi svetu, upozna sa novinama i trendovima na globalnom tržištu i da se poveže sa poslovnim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i drugih zemalja, koje učestvuju na Ekspo-u”, ističe Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost Privredne komore Srbije(PKS). Dubai i UAE su logistički centar za region Bliskog istoka, Afrike i Jugoistočne Azije koji „opslužuje“ više milijardi potrošača, što je odlična prilika za naše kompanije u oblasti zdravstva da se uspešno pozicioniraju na ovim tržitima, ali i privuku ulagače u Srbiju, dodaje Vučićević.

Foto: Dragana Vuković Georgijev

“U Dubaiju smo da predstavimo projekat aktivne ambalaže i materijala sa jonima srebra koji smo razvili u saradnji sa Inovacionim fondom Srbije i Svetskom bankom. Potencijalnim partnerima i klijentima možemo da ponudimo dodatu vrednost njihovih proizvoda zapakovanih u ambalažu sa jonima srebra koji uništavaju mikroorganizme. Granulat sa jonima srebra nudimo i kao aditiv proizvođačima plastičnih delova, kao što su plastične daske za sečenje mesa, pakovanja za hranu i drugi proizvodi na kojima se ne mogu razvijati mikroorganizmi”, ističe Đorđe Jovanović, direktor čačanske kompanije „Uniplast“ .

Predstavnici srpskog kozmetičkog brenda „Dr Colić“ koji u svom asortimanu ima široku paletu proizvoda očekuju da se na Ekspo-u povežu sa distributerima kozmetike sa različitih tržišta i kontinenata i uspostave saradnju. 

„Ovde predstavljamo i našu bolnicu za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju sa željom da stupimo u kontakt sa drugim bolnicama u inostranstvu, kao i agencijama koje se bave medicinskim turizmom kako bismo približili srpsku medicinsku struku saradnicima iz drugih zemalja“, poručuje predstavnik Colić kozmetike Marko Colić.

Uz privredu u Dubaiju su i predstavnici Razvojne agencije Srbije, više od 20 profesora i naučnih radnika, 14 visokoobrazovnih institucija i instituta, među kojima su Farmaceutski i  Biološki fakultet, Beograd, kragujevački Medicinski fakultet, Institut za multidisciplinarna istraživanja, INEP, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Institut za molekularnu genetiku i genetski inženjering i drugi. 

Mogućnost za promociju i poslovne aranžmane iskoristiće i naše visokokvalifikovane i specijalizovane laboratorije za tehnička ispitivanja i analize u farmaceutskoj industriji, referentne laboratorije za mikrobiološka i molekularna dijagnostička RT-PCR testiranja, ortodontske laboratorije…

 Učešće na „Ekspo 2020 Dubai“ naši privrednici počeli su posetom Biznis habu Srbije gde su se kroz prezentacije predstavnika PKS i uspešnih poslovnih ljudi iz Srbije u UAE upoznali sa poslovnom kulturom Bliskog istoka, uslovima poslovanja i prilikama na ovim tržištima. 

Teme