Agro Svet

BERZE U PARIZU I ČIKAGU Uticaj na cenu pšenice dešavanja u Ukrajini

Foto: Danijela Nišavić

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 1,67%, a kukuruz je poskupeo 2,32%. U berzi na Parizu obrnuto – pšenica je poskupela za 4,29%, dok je kukuruz pojeftinio 0,55%

Poboljšanje vremenskih prilika u Južnoj Americi uticalo je na kretanje cene kukuruza tokom nedelje. Takođe, rizici zbog ometanja snabdevanja iz Ukrajine doveli su do cenovnih promena. Cene pšenice u Čikagu su na početku nedelje bile pogođene krizom u Ukrajini i mogućim problemima sa isporukama iz Rusije. Vremenske prilike za ozimu pšenicu u SAD su daleko od optimalnih, uz konstantan nedostatak vode. Cene su tokom nedelje rasle usled pogoršavanja rejtinga useva pšenice i geopolitičkih tenzija. Krajem nedelje, cene su zabeležile nagli pad usled jačanja kursa dolara i slabe konkurentnosti robe na međunarodnoj sceni.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,58%, a sojina sačma je poskupela 0,97%. Soja od početka nedelje beleži negativan trend. U Brazilu je skinuto 5% površina pod sojom u regionu Mato Groso. Prinosi se smatraju zadovoljavajućim, jer je u tom regionu bilo dovoljno padavina neophodnih za razvoj useva, za razliku od Parane. Očekuje se da će brazilska proizvodnja biti 133 miliona tona. Povoljne kiše u Argentini takođe su doprinele padu cena. Krajem nedelje, cena ove uljarice u Čikagu je rasla, usled rasta cene nafte, ali i zbog neizvesnosti oko proizvodnog potencijala u Južnoj Americi.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 4,29%, a kukuruz je pojeftinio 0,55%. Cena kukuruza je rasla zbog logističkih problema u Ukrajini i zbog konkurentnosti francuskog kukuruza u EU. Cene pšenice su krajem nedelje zabeležile pad, potvrđujući ekstremne cenovne oscilacije na tržištu, usled geopolitičke situacije.

Teme