Energija

Javni poziv lokalnim samoupravama za dodelu subvencija za zamenu stolarija

Foto: Danijela Nišavić

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je novi javni poziv za dodelu subvencija za unapređenje energetske efikasnosti.

Javni poziv na koji mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave trajaće narednih 15 dana, rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i resorni ministar gostujući na Televiziji К1.


„Objavili smo javni poziv za opštine i gradove sa kojima ćemo zajedno sprovoditi projekat zamene stolarije. Posle toga će sve jedinice lokalne samouprave raspisivati pozive ka kompanijama i građanima. Ono što je važno jeste da ima dovoljno novca, obezbedili smo za ovu godinu 250 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije, odnosno postavljanje spoljne izolacije i zamenu kotlova, kao i za postavljanje solarnih panela“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je prvi projekat pokazao da su građani zainteresovani za ovaj vid subvencija i navela da će Ministarstvo obezbediti više novca za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane.

„Novitet je da će Ministarstvo umesto sa 50% učestvovati sa 70 procenata u najnerazvijenijim, odnosno devastiranim opštinama. Razgovaramo i sa centrima za socijalni rad i naći ćemo način da pomognemo socijalno ugroženim domaćinstvima da mogu da učestvuju u projektu“, rekla je Mihajlovićeva.

Teme