Banke

KOMERCIJALNA BANKA Isplata prvog agro kredita iz ovogodišnjeg pograma državnih subvencija

Komercijalna banka, članica NLB Grupe, isplatila je juče prvi agro kredit iz ovogodišnjeg programa subvencija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kredit je odobren klijentu iz Donje Trešnjevice za finansiranje veštačkog đubriva u iznosu od 960.000 dinara, rokom otplate od 36 meseci i nominalnom kamatnom stopom od nula odsto.

Banka je, kao jedan od lidera u realizaciji ove vrste plasmana, pozvala i sve druge poljoprivrednike da iskoriste ovogodišnji program i podnesu zahtev za subvencionisane kredite namenjene nabavci poljoprivredne mehanizacije i opreme, repromaterijala, kao i biljnoj i stočarskoj proizvodnji, a od ove godine i beskamatnoj nabavci mineralnog đubriva.

Subvencionisani agro krediti odobravaju se u iznosu do šest miliona dinara za fizička lica ili preduzetnike, odnosno do 18 miliona dinara za pravna lica, uz fiksnu kamatnu stopu i rok otplate do 60 meseci, u zavisnosti od namene.

Cilj im je da podstaknu investiciona ulaganja u razvoj stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, kao i da kroz posebne pogodnosti dodatno podstaknu gazdinstva na područjima sa otežanim uslovima rada, osobe do 40 godina starosti, kao i žene, nosioce poljoprivrednih gazdinstava.

Samo u prošloj godiničlanice NLB Grupe u Srbiji NLB Banka i Komercijalna banka su u okviru programa odobrile skoro 2.000 kredita u iznosu većem od 3.5 milijardi dinara što je gotovo polovina ukupnog isplaćenog iznosa subvencionisanih kredita u 2021. godini.

Teme