Agro Svet

BERZA U ČIKAGU I PARIZU Pad cene pšenice od 3,10% do 8,49%

Foto: Pixabay.com

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 3,10%, dok kukuruz je pojeftinio 1,37%. Istovremeno na berzi u Parizu, pšenica je pojefinila za čak 8,49%, dok je kukuruz poskupeo za 1,17%.

Cene kukuruza tokom nedelje su slabile. Procene kineskog uvoza kukuruza biće ključne za dalje kretanje cene ove robe. Za sada se procene kreću od 22 do 28 miliona tona. Kukuruz je tokom nedelje imao koristi od visokih cena soje, zbog predstojeće setve u SAD-u. Očekuje se da cene kukuruza ostanu visoke, jer bi se u suprotnom američki farmeri mogli prebaciti sa kukuruza na profitabilnu soju, pogotovo jer cene đubriva rastu.

Cena pšenice u Čikagu je imala silazni trend tokom ove nedelje usled najave kiše na jugu SAD-a, što će delimično ublažiti nedostatak vode. Nedeljni izvoz pšenice iz SAD je bio razočaravajući, samo 57.500 tona.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 6,63%, a sojina sačma je poskupela 8,01%.

Cene soje u Čikagu nastavljaju da rastu i dostigle su sedmomesečni maksimum. Cena je podržana nedostatkom vode u južnom Brazilu i većem delu Argentine, ali na pozitivan trend uticaj je imala i povećana međunarodna tražnja. Proizvodnja u Brazilu bi mogla pasti ispod 130 miliona tona, u odnosu na procenjenih 139 miliona tona u poslednjem izveštaju USDA.

Berza u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 8,49%, a kukuruz je poskupeo 1,17%.

Cene žitarica su početkom nedelje slabile, zbog usporavanja izvoznih aktivnosti i zato što su rizici od vremenskih prilika za sada dobro prognozirani. Rast evra prema dolaru utiče na evropsku izvoznu konkurenciju. Primetne su velike cenovne oscilacije na Evronekstu. Krajem nedelje cene su imale silazni trend.

Na nivou EU, izvoz pšenice do 30. januara je dostigao 16,64 miliona tona, što je za 1 milion tona više nego prethodne nedelje. Francuski izvoz van EU je na 4,88 miliona tona, a ukupan cilj ove sezone je 9 miliona tona. Uvoz kukuruza u EU je 3,91 miliona tona, što je manje od 4,65 miliona tona prethodne sezone.

Teme