Zdravlje

OSNIVA se RADNA GRUPA za prioritizaciju u lečenju i dijagnostici onkoloških pacijenata

Foto: Pixabay.com

U saradnji Foruma pacijenata Srbije i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, biće osnovana Radna grupa za prioritizaciju u lečenju i dijagnostici onkoloških pacijenata.

Karcinomi su odgovorni za umiranje više od osam miliona ljudi širom sveta godišnje, od čega četiri miliona umre u najproduktivnijem životnom dobu. I ove godine 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka, Srbija dočekuje na neslavnom prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti. Godišnje u našoj zemlji oboli više od 40.000 ljudi, a gotovo 30.000 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

„Svi znamo da je vreme u lečenju raka najvažniji resurs i saveznik.Godinama ponavljamo da je “rak izlečiv ukoliko se otkrije na vreme”. Ipak, vreme za onkološke pacijente u Srbiji je i dalje nepremostiv protivnik, jer se dešava da provedu više meseci u procesu dijagnostike, brojnih pregleda, konzilijuma, laboratorija, uputa, komisija…Kada su određene onkološke bolesti u pitanju ponekad od prvog pregleda pa do početka terapije prođe više od 200 dana. Kada završe sa svim tim procedurama, zdravstveno stanje im je takvo da lekari mogu samo da konstatuju da je bolest uznapredovala. Za neke, mogućnosti za lečenjem više i ne postoje. Kroz našu kampanju „Nema čekanja“ želeli smo da ukažemo na ovaj problem i konačno su nadležni to prepoznali. Naime, Ministarstvo zdravlja se saglasilo da formiramo Radnu grupu, koju će pored predstavnika Ministarstva zdravlja i Foruma pacijenata Srbije, činiti i istaknuti stručnjaci koji se bave dijagnostikom i lečenjem pacijenata sa malignim bolestima“, rekao je Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije.

Cilj Radne grupe za prioritizaciju u lečenju i dijagnostici onkoloških pacijenata Srbije je da sagleda koji su to najčešći problemi sa kojima se pacijenti suočavaju i da predloži rešenja koja bi ubrzala ili skratila vreme do početka lečenja.

Forum pacijenata Srbije nastoji da onkološki bolesnici dobiju prioritetan status, pre svega u dijagnostici, takozvani „brzi prolaz“ kroz zdravstveni sistem. Pored toga, nastaviće se sa podizanjem svesti o neophodnosti redovnih preventivnih pregleda kroz ojačavanje već započetih skrining procedura, edukaciji lekara na primarnom nivou kako bi na vreme prepoznali simptome maligne bolesti, kao i uvođenje što većeg broja digitalizovanih usluga i procedura koje bi dovele do pojednostavljivanja i ubrzavanja procesa lečenja. Takođe, pored ranog otkrivanja raka, za uspešno lečenje malignih bolesti neophodno je i uvođenje što većeg broja novih tehnologija i terapija u Srbiji, koje se već koriste u većini evropskih država.

„Po smrtnosti onkoloških pacijenata, Srbija je u samom evropskom vrhu, zbog čega maligne bolesnike nikako ne smemo zanemariti, iako pandemija zdravstvenom sistemu Srbije zadaje ozbiljne probleme već skoro dve godine. Imamo obavezu da se posvetimo i drugim pacijentima, zato što procentualno drugih bolesnika ima mnogo više, ne potcenjujući kovid, sa kojim moramo da naučimo da živimo. Država će ulagati u kapacitete za lečenje onkoloških pacijenata, jer svi mogu da se razbole od tih teških bolesti. Verujem da će formiranje Radne grupe doprineti poboljšanju i efekasnosti u lečenju najtežih bolesnika, jer šira slika koju će nam dati pacijenti i struka kao i predlozi mera, umnogome mogu pomoći u zajedničkom rešavanju problema“, rekao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Teme