Prehrambena industrija

Srbija na sajmu Prodekspo: Rusi traže našu rakiju, zimnicu, sireve…

Foto: Dejan Delić

Na međunarodnom sajmu prehrambene industrije „Prodekspo 2022“ u Moskvi, 13 domaćih kompanija predstavilo je široku lepezu najkvalitenije hrane i pića iz Srbije, dok će brojni zahtevi za saradnju potencijalnih poslovnih partnera iz Ruske Federacije i Zajednice nezavisnih država (ZND) doneti u narednom periodu nove izvozne poslove domaćoj privredi.

„Prodekspo je važno mesto za susret domaćih kompanija koje već posluju na ruskom tržištu sa starim distributerima, novim dobavljačima i potencijalnim partnerima u cilju širenja izvoza na rusko tržište“, ističe Dejan Delić, direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Ruskoj Federaciji.

Kompanija „Simex Original“ iz Subotice posluje na ruskom tržištu od 2016. godine. „Top Pelinkovac kompanije Simeks Original nagrađen je na sajmu Prodekspo zlatnom medaljom za kvalitet u kategoriji biljnih biter likera, a Vučije rakije od dunje i šljive dobile su bronzane medalje“, kaže Goran Drača, potpredsednik „Simeksa“.

Nagrađivani sir – brinza Mlekare Ub, nalazi se na policama marketa u Rusiji desetak godina, a prema rečima Milana Cara, komercijalnog direktora mlekare, planiraju širenje izvozne palete proizvoda pa će tamošnjim potrošačima ponuditi sirni namaz bez laktoze i kajmak iz Srbije.

Nikola Petrović, direktor nabavke u Fabrici dečje hrane iz Dobanovaca, navodi da je ta kompanija četvrtu godinu prisutna na tržištu Rusije sa brendom „Baby“. „Blisko sarađujemo sa ruskim i ostalim tržištima i nadamo se da će sajam u Moskvi doprineti proširenju saradnje“, kaže Petrović.

Da je i srpsko slatko popularno u Rusiji, ali i domaća zimnica i prirodni sokovi, potvrđuju u kompaniji Budimka. Prema rečima Jelene Kalinić, rukovodioca Sektora za međunarodnu trogvinu Budimke, osim potencijalnih partnera iz Ruske Federacije Budimka ima i upite za saradnju iz bivših SSSR republika. Krekeri sa semenkama i pirinčane galete, ruskim kupcima ponudilo je domaće preduzeća NN-Tel koje posluje i na tržištu Litvanije, Letonije, Belorusije, Poljske, a spremni su da izvoz iz Srbije prošire i na Rusiju.

Domaće kompanije izlažu na sajmu do 11. februara u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije. Na „Prodekspo-u“ u okviru nacionalnog paviljona Srbije površine 156m2, izvozne kapacitete predstavljaju Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Industrija mesa Topola, Fabrika dečje hrane Dobanovci, Vinarija Čoka PLUS, Masli, Zlatiborac, ITN Grup, Budimka, Mambikom agrar, BMN Malinas, NN-Tel, Simeks Original.

Svake godine sajam „Prodekspo“ poseti više od 70.000 posetilaca iz 110 zemalja, a ove godine učestvuje više od 2.600 izlagača.

Teme