Naša priča

NAJBROJNIJA interkontinentalna delegacija domaćih privrednika iz oblasti poljoprivrede na EXPO 2020 DUBAI (FOTO)

Delegacija srpskih privrednika – 270 iz oko 140 kompanija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, stigla je na Svetsku izložbu Ekspo 2020 Dubai. U istoriji naše Srbije to je najbrojnija interkontinentalna delegacija domaćih privrednika. U okviru izložbe Ekspo u Dubajiu, od 12. do 20. februara, održava se osma tematska nedelja „Poljoprivreda i prehrana“ na Svetskoj izložbi, a portal Plodna zemlja će izveštavati iz Dubaija.

Privrednike je u srpskom Biznis habu u Poslovnoj zoni Saut Dubai dočekao Marko Selaković, direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Od početka Svetske izložbe u Dubajiu ovaj Hab koji je dom srpske privrede i do sada ga je posetilo više od 1.200 privrednika. Rezultat je preko 100 sastanka, a od toga 15 predugovora i ugovora. Imali smo sastanke sa preko 70 zemalja sa svih kontinenata, više od 20 upita za pokretanje novih bizisa ovde u UAE. Najviše ugovora sklopljeno u oblasti naprednih i inovativnih tehnologija iz oblasti energetske efikasnosti“, rekao je Marko Selaković.

Usluge Haba su besplatne, a privrednici mogu da dobiju svaku vrstu podrške.

Ono što je zanimljivo u strukturi izvoza Srbije u Ujedinjene Arapske Emirate uopšte nije poljoprivreda već naša namenska industrija. 

„Ne postoji još direktan kargo vezu. Luka nam je udaljena tri kilometra, zato je važno da rešimo prvo logistiku. Činjenica je da nas ne gledaju više kao sirovinsku bazu, već nekog ko može da isporuči inovaciju. Iz tog razloga se sklapaju najviše ugovori sa kompanijama koje nude napredna i inovativna rešenja. Led rastveta, energetika, smart rešenja. Dodatno, takve firme brže dogovore uslove zbog sertifikata koje su u prehrambenoj industriji zahtevniji“, objašnjava Selaković koji je dočekao delegaciju privrednika i novinara ikoji će izveštavati sa Dubai EXPO 2020..

Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda i predstavljaju sponu sa zemljama čitavog regiona MEASA – Bliskog istoka, Afrike i južne Azije, što otvara velike mogućnosti srpskim proizvođačima. Činjenica da pojedine naše kompanije već godinama uspešno posluju na tržištu Emirata, potvrđuje da imamo kapacitete da ispunimo standarde i budemo konkurentni na tom tržištu, ukazao je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije. Prema njegovim rečima, Emirati su tržište kako za velike, tako i za naše male kompanije, o čemu svedoče uspešni izvozni plasmani PIK Bečeja, Master Fruits-a, Cope, Jaffe…

„Fokus više od 270 privrednika iz oko 140 kompanija u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, koji učestvuju u Osmoj tematskoj nedelji „Poljoprivreda i prehrana“ na Svetskoj izložbi „Ekspo 2020 Dubai“, biće na povezivanju sa ino partnerima, upoznavanju inovacija, iskustava i međunarodnih trendova u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi hrane“, naglasio je Aleksandar Bogunović.

Povodom obeležavanja Dana državnosti, 15. februara, Privredna komora Srbije u saradnji sa Razvojnom agencijom, vladom, Paviljonom Srbije i Ekspo timom, organizovala je i poseban biznis program na nekoliko lokacija Ekspo-a, koji obuhvata investicionu konferenciju, poslovne forume, B2B sastanke, sa ciljem da se privrednicima obezbede novi poslovi, a Srbija predstavi kao snažna destinacija za ulaganja.

Očekujemo da se poslovna zajednica Srbije predstavi u najboljem izdanju, da milionima posetilaca približimo srpski agrar, sektor sa tradicionalno najvećim potencijalom za razvoj i investicije, kao i da dodatno ojačamo prisustvo na ovom važnom tržištu, ali i u čitavom svetu”, poručio je Bogunović.

Privrednici iz Srbije imaće poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta, kao i mnogih drugih zemalja. Poseban događaj organizuje se i radi predstavljanja naših vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca koji zastupaju ne samo tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i čitavog Bliskog istoka.

Među kompanijama iz Srbije koje učestvuju u nedelji “Poljoprivreda i prehrana”, od kojih je najveći broj iz oblasti prerade voća i povrća, konditorske industrije, proizvodnje vina i primarne poljoprivredne proizvodnje, su i Delta agrar, Yuhor, Dijamant, Banini, Swisslion, Vino Župa, Vital, Strauss Adriatic, Eliksir grup, Medela i mnoge druge, kao i poljoprivredni instituti, zadruge i strukovne institucije.

Goran Đaković

Goran Đaković, savetnik za medije u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakao je da se očekuju preogovori za izvoz voća i žita za Indiju i Egipat, ali sa jednom kineskom kompanijom za preradu kukuruza, u toku dogovori na tehničkom nivou.

„Sa Indijom postoje pregovori o izvozu našeg voća, dok su Egipćani zainteresovani za srpsko žito i voće konkrenot jabuku. Nadam se da će već sledeće sezone to tržište biti dostupno našim poljoprivrednicima. Mi smo već ugovorili sastanke delegacije ministarstva poljoprivrede na Expo 2020“, ukazao je Đaković

Investiciona konferencija Serbia Country Business Briefing biće usmerena na investicioni potencijal agrarnog sektora i visokih tehnologija, radi osavremenjivanja, inoviranja i digitalizacije proizvodnje.

Privredna delegacija Srbije posetiće i Gulfood, sajam prehrambene industrije koji se u ovom periodu održava u Dubaiju.

Teme