Naša priča

„GULFUD“ SAJAM PREHRANE U DUBAIJU „Bliski istok tržište za našu malinu, kupinu, borovnicu, tartufe, med i mlečne proizvode“ (FOTO)

„Sa pandemijom razvila se svest potrošača širom sveta o zdravoj ishrani, a kako su bobičasta voća bogata vitaminom C, nije ni čudo što su se tržišta Bliskog Istoka zainteresovala za premijum proizvode – srpsku malinu, kupinu, borovnicu… Dobili smo šansu za izvoz koju nećemo propustiti“. Ove reči Boška Bondžulića, člana Izvršnog odbora „Master Fruits“, najbolje svedoče da su 14 srpskih kompanija iz prehrambenog sektora na pravom mestu, gde se od 13. do 17. februara okupljaju proizvođači i uvoznici iz celog sveta. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su veliki potencijal – uvoze čak 80 odsto prehrambenih proizvoda, a to je i prilika za naše prehrambene proizvođače.

Srpske kompanije prehrambenog sektora promovišu proizvodne programe i izvozne potencijale u jednoj od glavnih hala Trade Centre Arena rezervisanoj za nacionalne paviljone. Ove godine registrovano je 4.000 izlagača iz 120 zemalja sveta, a osim Srbije u okviru nacionalnih paviljona predstavile su se kompanije iz Italije, Francuske, Belgije, Nemačke, Rusije, Austrije, Španije, Holandije, Kipra, Grčke, Bugarske, Rumunije, Turske, Tunisa, Saudijske Arabije, SAD, Kanade, Brazila, Perua, Meksika, Indije, Egipta, Japana.

Foto: Danijela Nišavić

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije peti put zaredom organizuju učešće i predstavljanje srpskih kompanija na najvećoj i najznačajnijoj specijalizovanoj izložbi.

Proizvozne kapacitete predstavljaju četrnaest srpskih kompanija: MASTER FRUITS Beograd, PIK Bečej, TISA COOP Kanjiža, CMANA Krnjevo, YUMIS Niš, ZDRAVO ORGANIC Selenča, BMN MALINAS Požega, ITN GROUP Beograd, BUDIMKA Požega, DAMAR CONFIT, Beograd, FRUCT COMPANY Udovice, MLEKARA ŠABAC Šabac, TROPIC TRADE Beograd, MLEKARA UB Ub.

A na „Gulfudu“ gužva. Promiču ljudi, zagledaju, staju, pitaju. Sklapaju se poslovi. Trgovina nikad nije niti će zamreti. Impozantni nacionalni štandovi se samo ređaju, svaki sa osobenošću. Srpski je između Ruske Federacije i Estonije. Oseća se odlična energija, sektor raznovrstan, tu je i mlečna industrija, proizvodnja meda, proizvodi sa tartufima, sokovi, zamrznuti program bobičastog voća, jabuke… Posetioci pitaju, raspituju se, probaju. Na štandovima živo. Sklapaju se veliki, milionski poslovi. Jer ovo tržište je perspektiva. Ujedinjeni Arapski Emirati su vrata Afrike.

Posetioci su uglavnom predstavnici maloprodajnih lanaca i uvoznici, više od polovine ih je sa Srednjeg istoka, oko 20 procenata iz Azije, desetak odsto iz Afrike, dok je nešto manji procenat posetilaca iz Evrope i Amerike.

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije, ističe da je UAE veliko, platežno i dosta jako tržište sa kuhinjom koja je u velikoj meri i evropska, zbog usmerenosti zemlje ka turistima i turizmu.

„Srbija ima da ponudi čitavu paletu proizvoda i ovom tržištu. Takođe, ispunjavanje standarda kao što je Halal, nije neizvodljivo, a to potvrđuju naše kompanije koje već posluju na ovom tržištu“, ukazuje Bogunović.

Prema njegovim rečima, Srbija ima jaku proizvodnju voća i povrća, svežeg i zamrznutog, koja ima veliki potencijal, kao i konditorska industrija i prerada animalnih proizvoda.

„Sajam su za nas izvanredni potencijal da proširimo tržište. Idealno bi bilo – jedan veliki sajam jedan novi kupac iz sveta, a na putu smo za tako nešto. Tržište UAE ne posmatramo kao mesto za izvoz, već kao sabirni centar odakle naši proizvodi mogu da idu dalje u svet“, kaže Ivan Grujić, CEO Cmana doo, ogranka Medina jednog od naših najvećih izvoznika meda.

Svako tržište, odnosno svaka država je specifična sa svojim zahtevima za uvoz. To međutim ne treba da obeshrabri prehrambene proizvođače, jer kancelarija Privredne komore Srbije u UAE pomaže im da sve te velike ali dostižne stepenike pređu i krenu u izvoz.

Teme