Foto: Pixabay.com
Agro Svet

BERZA U ČIKAGU I PARIZU Poskupela pšenica

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,45%, a kukuruz je poskupeo 1,31%. U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,34%, a kukuruz je pojeftinio 0,40%.

Kineske kupovine će ostati određujući faktor za buduća cenovna kretanja. Ovonedeljni izvoz kukuruza iz SAD bio je iznad očekivanja trgovaca, na 1,46 miliona tona. Proizvodnja kukuruza se procenjuje na 111,5 miliona tona u Brazilu, dok je procena za Argentinu na 59 miliona tona.

Izvoz pšenice iz SAD dostigao je 435.188 tona ove nedelje. Međunarodni savet za žitarice ostavio je svoju procenu svetske proizvodnje pšenice u 2021/22 nepromenjenu, na 781 miliona tona. Cene pšenice su imale oštar rast krajem nedelje, usled pojačane aktivnosti pre produženog vikenda u SAD.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,13%, a sojina sačma je pojeftinila 1,06%.

Cene soje su rasle, usled vremenskih prilika u Južnoj Americi, koje izazivaju strah od gubitka prinosa u nekim regionima. Procena proizvodnje u Brazilu se redovno snižava, sa mogućnošću proizvodnje manje od 130 miliona tona. Krajem nedelje, udruženje proizvođača u Brazilu procenilo je proizvodnju soje na 125,8 miliona tona. Prerađivačka aktivnost soje je u padu, prema Nopi, ali ostaje na visokom nivou u odnosu na prethodne godine.

Berza u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,34%, a kukuruz je pojeftinio 0,40%.

Cene žitarica su krajem nedelje snižene, zbog smanjene konkurentnosti francuske robe u odnosu na crnomorsku.

FranceAgriMer snizio je svoju procenu francuskog izvoza pšenice izvan EU na 8,9 miliona tona, sa prošlomesečnih 9,0 miliona tona. Povećana je procena izvoza unutar zemalja EU sa prošlomesečnih 7,7 na 7,8 miliona tona.

Ministarstvo poljoprivrede Francuske je snizilo svoju procenu površina pod ozimom pšenicom na 4,75 miliona hektara, što je pad od 4,3%. Sadašnje stanje useva je zadovoljavajuće, uz blage temperature.

Teme