Info

EY najavio deseti izbor za prestižno priznanje EY Preduzetnik godine

Na konferenciji za medije revizorsko-konsultantska kompanija EY najavila je deseti izbor za prestižno priznanje EY Preduzetnik godine™. Kontinuiran rast broja kandidata iz godine u godinu potvrđuje da u Srbiji postoji veliki potencijal za opstanak i razvoj preduzetništva. Preko 250 domaćih preduzetnika koji su se za ovo priznanje takmičili prethodnih godina zapošljavaju 25.500 ljudi, a samo u prethodnoj godini ostvarili su poslovni prihod od neverovatnih 1.,8 milijardi evra.

Pored toga, na konferenciji su predstavljeni i ključni rezultati studije „EY Preduzetnički barometar 2021“, koje je kompanija EY sprovela među 101 brzorastućih preduzetnika u Srbiji uz podršku Ministarstva privrede. Studija „EY Preduzetnički barometar“, predstavlja šestu po redu studiju koja je zasnovana na ocenama najuspešnijih domaćih preduzetnika o poslovnoj klimi i mogućnostima za razvoj poslovanja u Srbiji, posebno tokom uticaja krize koju je izazvala pandemija virusa COVID-19.

„Kroz Program EY Preduzetnik godine imali smo priliku da se izbliza upoznamo sa više od 250 kandidata, domaćih preduzetnika, a 10 godina kasnije njihove ideje, načini za opstanak na tržištu, inovacije koje uvode u svoje poslovanje i dalje su fascinantni.

Deceniju postojanja programa u našoj zemlji obeležava rekordni broj kandidata iz najrazličitijih industrija, koji stoje ispred impresivnih uspeha svojih kompanija, a jako smo ponosni što se ovaj izbor izdvaja i po rekordnom broju žena preduzetnica, pa se tako u trci za nagradu nalazi čak 10 dama. Kandidati koji učestvuju u ovom ciklusu našeg programa i uprkos pojavi pandemije COVID-19 virusa uspeli su da ostvare snažan rast od 18% u odnosu na prethodnu godinu. Radujemo se što još jednom kroz naš program imamo priliku da odamo priznanje domaćim preduzetnicima koji kontinuirano dokazuju da su najsvetlije tačke domaće privredne scene,“ izjavila je Mila Bjelaković, Rukovodilac Programa EY Preduzetnik godine u Srbiji i Rukovodilac odeljenja za marketing i komunikacije kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Generalni sponzor ovogodišnjeg izbora za EY Preduzetnika godine je Generali osiguranje. Raiffeisen banka, ove godine je sponzor gala večeri, a tehnički sponzor je Star Import.

„Velika, mala i srednja preduzeća su deo jednog eko sistema u kojem svako može i mora da nađe svoje mesto i da doprinos ukupnom ekonomskom razvoju jedne zemlje. Jake su samo one ekonomije u kojima se prepliću i međusobno podržavaju zajednički interesi velikih, malih i srednjih preduzeća. Činjenica je da su mala i srednja preduzeća značajni stub evropske i sve više srpske privrede. Baš zbog toga, godinama unazad, raznovrsnošću naših proizvoda mi u Generaliju podstičemo očuvanje, razvoj i napredak malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji.

Čestitam kompaniji EY na realizaciji događaja „Preduzetnik godine“ koji već deset godina podstiče razvoj i uspeh malih i srednjih preduzeća. Imajući u vidu da su ona u fokusu našeg poslovanja i da u skladu sa našom ambicijom mi promovišemo inkluzivno i održivo poslovanje, smatrali smo da je pravi trenutak da kroz generalno sponzorstvo podržimo ovaj događaj, koji deluje motivišuće i afirmativno na važan segment naše i evropske ekonomije. Posebno mi je drago što će ove godine biti dodeljeno i specijalno priznanje za društveno odgovornog preduzetnika u 2021. jer su mala i srednja preduzeća jedan od glavnih pokretača u tranziciji ka održivom poslovanju.“ izjavio je Dragan Filipović predsednika Izvršnog odbora i CEO Generali Osiguranja Srbija.

Pored toga podršku programu tradicionalno pružaju Ministarstvo privrede Republike Srbije, Radio Televizija Srbije, magazin Biznis&Finansije i poslovni portal eKapija.

„Krajem januara 2022. godine Ministarstvo privrede Republike Srbije raspisalo je konkurs za tri najznačajnije uredbe – program za razvojne projekte, program za žene preduzetnice i mlade preduzetnike, kao i tradicionalni program finansiranja početnika u biznisu. Pored ove uredbe, Ministarstvo privrede je izdvojilo i 1,9 milijardi RSD bespovratnih sredstava u kombinaciji sa kreditima poslovnih banaka i fonda za razvoj. Takođe, malim i srednjim preduzećima besplatno su dostupne i savetodavne usluge i stručna pomoć na temu finansijskog i poreskog konsaltinga, a sve u cilju dodatnog razvoja sektora MSP.“ Izjavio je Milan Ljušić, Državni sekretar u Ministarstvu privrede Republike Srbije.

„Ne postoji bolji način da se podstiče preduzetnički duh nego da se ističu najbolji primeri. Istraživanje kompanije EY, EY Preduzetnički barometar daje zaista važne i realne informacije o trenutnoj preduzetničkoj klimi, o trendovima i o onome što ih zaista muči i šta im nedostaje da bi bili što uspešniji. Ono što je dobro jeste što velike kompanije i ozbiljne institucije stoje iza njih, i potrudićemo se da zajedničkim snagama pomognemo na najbolji mogući način.“ Istakao je Mihajlo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije

Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano 24. februara u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, a naš predstavnik će konkurisati za priznanje EY Svetski Preduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2022. godine. Više informacija o ovogodišnjim kandidatima programa EY Preduzetnik godine™ možete dobiti na linku.

Teme