Prehrambena industrija

Završetak prve faze izgradnje nove Nestlé fabrike u Srbiji

Završetak prve faze izgradnje nove Nestlé fabrike u Srbiji, obeležen je u Surčinu u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, NJ. E. Ursa Šmida, ambasadora Švajcarske u Srbiji, Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, Stevana Šuše, predsednika Opštine Surčin, a domaćini su bili predstavnici lokalnog i regionalnog top menadžmenta kompanije Nestlé, Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé za region južnog Adrijatika (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija), Neli Angelova, direktorka komunikacija kompanije Nestlé za jugoistočno evropsko tržište i Tanja Žigić, direktorka Nestlé fabrike u Surčinu.

„Primećujem da su sve više traženi proizvodi na bazi biljaka i zato je važno da u tome prednjačimo, da ponudimo takve proizvode na domaćem tržištu, ali i u inostranstvu. Posebno sam zahvalan našim prijateljima iz Švajcarske što ulažu u Srbiju. Ponosan sam na sve naše radnike, jer oni su ti koji prave razliku i oni su nam ovaj drugi pogon Nestlé-a doveli u Srbiju. Ovo je za nas velika investicija, veliko hvala našim ljudima koji su ovde zaposleni, ovo je velika stvar za opštinu Surčin“, istakao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

S leva nadesno – Marjana Davidović, Aleksandar Vučić, Neli Angelova, NJ.E. Urs Šmid

Planirani proizvodni kapacitet fabrike je 12.000 tona godišnje, a izvoz je planiran u Francusku, Nemačku, Holandiju, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju. Nova fabrika će se prostirati na 18.440 kvadratnih metara i nalazi se nadomak postojeće Nestlé fabrike u Surčinu, koja radi od 2012. godine. Početak proizvodnje u novoj fabrici planiran je za poslednji kvartal tekuće godine.

„Izuzetno sam ponosna na to što je naša Srbija zemlja sa ne samo jednom, već dve Nestlé fabrike i da predstavlja izuzetno važnu poslovnu tačku za Nestlé u Evropi. Gradimo najmoderniju fabriku u skladu sa zelenim standardima i otvaramo vrata za novih 330 zaposlenih. Proširujemo mrežu lokalnih dobavljača u nameri da nastavimo da podržavamo lokalnu ekonomiju. Kada je Nestlé došao u Srbiju pre 17 godina, bilo je jasno da je tu da bi ostao. Prihvatili smo voljeni srpski brend „C“ i unapredili ga, proširili portfolio, i takođe u Srbiju doneli poznate Nestlé brendove“, izjavila je Marjana Davidović,generalna direktorka kompanije Nestlé za region južnog Adrijatika.

Odluka Nestlé Zone Evrope da strateški investira upravo u Srbiju, zasnovana je na odličnom iskustvu sa lokalnim menadžmentom, zaposlenima i dobavljačima.

„Nakon 17 godina uspešnog poslovanja, Srbiju vidimo kao važnu destinaciju za naše dalje investicije i još jedna fabrika će biti tu za nekoliko meseci da to dokaže. Postojeća fabrika kompanije Nestlé u Srbiji pokazuje vanredne rezultate, porast proizvodnih kapaciteta, kompetitivne operativne troškove i nizak finansijski rizik, kao i vrhunsko znanje i razvoj kadrova. Pored novih brendova i proizvodnih linija, drago nam je što donosimo i održiva rešenja“, izjavila je Neli Angelova, direktorka komunikacija kompanije Nestlé za jugoistočno evropsko tržište.

Novi pogon koristiće lokalno uzgajanu soju i biće namenjen proizvodnji Garden Gourmet portfolija, čiji je cilj da u potpunosti koristi soju koja se uzgaja na evropskom zemljištu. Fabrika će koristiti obnovljivu energiju iz hidroelektrana, neće proizvoditi komunalni otpad i svu otpadnu vodu tretiraće na licu mesta u sopstvenom postrojenju za preradu otpadnih voda.

„Industrijska proizvodnja dugoročno može biti uspešna samo ako je održiva, a to zahteva preuzimanje odgovornosti prema životnoj sredini i lokalnoj zajednici. Nestlé nastavlja da se pozicionira u Srbiji ne samo kao pionir kada je u pitanju ekološki osvešćeno poslovanje, već i u pogledu stručnog obrazovanja, stvaranjem mogućnosti za mlade profesionalce da razviju svoje veštine u fabrici u Surčinu. Sa sigurnošću mogu reći da Nestlé postavlja važan primer za druge kompanije“, izjavio je NJ.E. Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji.

Nestlé je 2012. godine preuzeo fabriku „Centroproizvoda“, nastavio proizvodnju omiljenog srpskog brenda „C“ i započeo proizvodnju svetski-poznatih THOMY, MAGGI i Nestlé Professional proizvoda, sa izvozom u više od 40 zemalja širom sveta. U ovom trenutku, kompanija Nestlé Srbija zapošljava 550 ljudi u fabrici i korporativnom sedištu firme.

Teme