Info

Privrednici i bankari sa premijerom, guvernerom, predsednikom PKS, ministrima „Moramo misliti i o drugim tržištima, već se osećaju posledice“

Foto: PKS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Privredne komore Srbije (PКS) Marko Čadež razgovarali su sa predstavnicima najvećih kompanija koje posluju sa ruskim, ukrajinskim i beloruskim tržištem o mogućnostima kako da održe poslovanje i reše probleme prouzrokovane zbog krize u Ukrajini.

Predstavnici kompanija, uz zahvalnost na brzom reagovanju PКS i organizovanju ovog sastanka upoznali su državni vrh sa problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju sa Rusijom, Ukrajinom i Belorusijom, a to su pre svega transport robe, nabavka sirovina i plaćanja. Predsednik PКS Marko Čadež pozvao je sve privrednike koji su pogođeni krizom u Ukrajini da se jave Privrednoj komori kako bi im pomogli u pogledu transporta robe, platnog prometa i drugih problema.

„Imamo odličnu komunikaciju sa predsednikom Srbije, premijerkom, ministarstvima i svi zajedno pokušamo da reagujemo što pre. Izneti su konkretni predlozi počev od očuvanja industrije građevinskog materijala do izvoza voća i povrća. Moramo da pomognemo privredi da nađe alternativna tržišta kako za plasman svoje robe tako i za uvoz sirovina“, rekao je predsednik PКS.

Foto: PKS

Premijerka Brnabić je istakla da je Vlada Srbije tu da sasluša privrednike, da zajedno analiziramo situaciju i dogovorimo naredne korake, kako bi privreda, i u ovim teškim uslovima, nastavila poslovanje. Ona je podsetila i da Vlada Srbije formira radne grupe za različite oblasti sa ciljem zaštite građana i privrede.

Dogovoreno je redovno održavanje sastanka, direktna, dnevna, komunikacija i razmena informacija sa terena između PКS, kompanija, ministarstava i kabineta premijerke u nameri da se u dijalogu nađu alternativna rešenja i prevaziđu izazovi.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministri finansija, saobraćaja, trgovine, inovacija Siniša Mali, Tomislav Momirović, Tatjana Matić, Nenad Popović, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

“Nadamo se da neće ovo neće dugo trajati. Važno je da smo svi zajedno i da tražimo rešenja. Moramo misliti i o drugim tržištima jer se već osećaju posledice. Današnja diskusija sa predstavnicima vlade bila je izuzetno dobra, predlozi su bili odlični i razgovore nastavljamo već sledeće sedmice“, rekao je Rade Ljubojević, vlasnik kompanije Sirogojno.

Miroslav Nikolić, direktor kompanije Srboeksport, ističe da je do Rusije trenutno prohodan transport robe kroz Poljsku i Belorusiju do Rusije, ali je problem povratak jer su ogromne gužve od Rusije ka Poljskoj i da se razgovaralo i o alternativnim rutama.

Teme