Banke

Sberbanka Srbija zvanično promenila ime u Naša AIK Banka

Jelena Galić, predsednik Izvršnog odbora AIK banke Srbija

Sberbank Srbija je zvanično promenila ime u Naša AIK Banka i na taj način u potpunosti postala deo domaće bankarske grupe koju uspešno predvodi AIK Banka.

Predsednica Izvršnog odbora AIK Banke Jelena Galić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Sberbank Srbija postala deo AIK Banke, istakavši da je AIK Banka na ovaj način još jednom potvrdila svoju posvećenost daljem rastu, jačanju svoje stabilnosti i odgovornom poslovanju.

“ Stabilnost i snažna kapitalna osnova su jasni pokazatelji naše uspešnosti, kao i velike sigurnosti koju pružamo svojim klijentima i štedišama. Upravo to je potvrdila i odluka Narodne banke Srbije kojom je AIK Banka dobila saglasnost za preuzimanje Sberbank Srbija. Uverena sam da ćemo predstojeći proces integracije uspešno završiti i da će ova poslovna sinergija biti od velikog značaja za naše klijente, zaposlene i ceo bankarski sistem”,  istakla je Galić, navodi se u saopštenju.

Postavši deo AIK Banke, sada već bivša Sberbank Srbija nastavlja svoje poslovanje bez povezanosti sa prethodnim akcionarima.

“Zahvaljujući ovoj konsolidaciji, Naša AIK Banka će nastaviti da posluje stabilno, likvidno i veoma uspešno. Štednja svih klijenata i njihova sredstva na računima u našoj banci su na ovaj način dodatno osigurani. Sve naše usluge, aplikacije i servisi nastavljaju da funkcionišu kao i ranije, klijenti nastavljaju da koriste svoje platne i kreditne kartice kao i do sada”,  objasnio je Vladimir Bošković, predsednik Izvršnog odbora Naša AIK Banke.

U skladu sa time započeta je promena brendinga svih ekspozitura, a u narednim danima Banka će nastaviti sa usaglašavanjem i primenom novog vizuelnog identiteta, kao i daljom integracijom sa novim vlasnikom – AIK Bankom.

Inače, kako je saopštila Narodna banka Srbije 1. marta 2022. godine Agroindustrijsko komercijalna banka AIК banka a.d. Beograd (AIК banka) postala je vlasnik Sberbank Srbija a.d. Beograd sticanjem 100% akcija te banke. Transakcija je realizovana na osnovu prethodnog dana potpisanog ugovora o sticanju akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd zaključenog između Narodne banke Srbije i AIК banke.

Podsećamo, Narodna banka Srbije je imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg akcionara iz Evropske unije, prethodno donela rešenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbank Srbija, čime je omogućena neposredna prodaja akcija banke od strane Narodne banke Srbije. Navedenom transakcijom Sberbank Srbija je prestala da bude deo bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe AG, Beč, Austrija, i postala je deo jake domaće bankarske grupe sa visokom kapitalizovanošću i snažnom pozicijom likvidnosti, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Teme