Srbija Inovira na Kopaonik Biznis Forumu
Inovacije

BUDUĆNOST INOVATIVNE INDUSTRIJE Četiri ključne oblasti, a 2021. prvi srpski superklaster

Drugog dana Kopaonik Business Forum-a, projekat Srbija Inovira, uz podršku USAID-a, organizovao je panel pod nazivom Budućnost inovativne industrije – dodatno ubrzanje ili ravna linija? Iako je inovativna industrija u Srbiji u konstantnom rastu, postavlja se pitanje da li taj rast može opstati na pojedinačnim dobrim primerima? Takođe, sve je jasnije da nam je za nastavak rasta potrebna promena paradigme i zaokret ka saradnji, zajedničkim ciljevima i fokusu na najperspektivnije oblasti.

Uvod u panel dala je direktorka projekta Srbija Inovira Aleksandra Popović koja je istakla četiri oblasti po kojima je Srbija prepoznatljiva:

1. VISOKA TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI I PROIZVODNJI HRANE
2. GEJMING OKRUŽENJE I VIRTUELNA REALNOST
3. WEB 3 I BLOKČEJN TEHNOLOGIJE i
4. NAPREDNA REŠENJA U MEDICINSKOJ TEHNOLOGIJI I BIOTEHNOLOGIJI

“U narednih godinu dana podržaćemo razvoj ove četiri oblasti i izdvojiti onu oko koje ćemo 2023. napraviti prvi srpski superklaster. Naš cilj je da ubrzamo tehnološki rast i Srbiju stavimo na mapu svetskih lidera u najperspektivnijoj oblasti inovacija“, zaključila je Popović.

Panel je moderisao Kosta Andrić, direktor ICT HUB-a koji je objasnio šta izdvaja blokčejn, poljoprivredu i gejming i kako saradnja svih stejkholdera unutar ovih oblasti može stvoriti dodatnu vrednost. Andrić je ugostio upravo predstavnike tri oblasti sa najvećim tehnološkim potencijalom.

Vladimir Crnojević, direktor Instituta „BioSense“ je istakao značaj saradnje sa srpskim i međunarodnim organizacijama i kompanijama i predstavio BioSense kao fokalnu tačku za kombinovanje inovativnih tehnologija i biosistema.

Ivan Bjelajac, osnivač i CEO MVP Workshop-a je napomenuo koliko je značajno što su se srpski inženjeri na vreme uključili u blokčejn, i da je zahvaljujući tome Srbija prepoznata u svetu kao sjajna destinacija za ovu tehnologiju.

Treći panelista bio je Nikola Čavić, osnivač i član upravnog odbora Asocijacije industrije video igara Srbije koja broji 110 članova – kompanija koje rade na razvoju igara, ali i drugih sfera koje su bitne za održivost. Čavić je naglasio da je jačina te asocijacije upravo to što dovodi sve aktere iz industrije pod jedan krov, gde kroz saradnju prevazilaze izazove.

Učesnici su diskutovali i o trenutnom stanju izazvanom ukrajinskom krizom. Zaključili su da će se tražiti brza rešenja, kao i da bi inovacije mogle da budu odgovor na to.  

Teme