Foto: Pixabay.com
Zdravlje

NOVINE U BORBI ZA POTOMSTVO VTO o trošku države za drugo dete, uključeni i parovi sa dijagnozom azoospermije, neograničen broj krioembriotransfera za prvo dete

„Nakon mnogo dopisa, mejlova i insistiranja, sa radošću vas obaveštavamo da je Republički fond za zdravstveno osiguranje izdao novo Uputstvo o lečenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom i u finansiranje procedura vantelesne oplodnje uvrstio parove sa dijagnozom azoospermije, kao i VTO za drugo dete, ali i neograničen broj krioembriotransfera za prvo dete. Udruženje Šansa za roditeljstvo godinama je apelovalo na mnoge izmene koje je RFZO selektivno usvajao, i na red je došlo rešavanje muškog infertiliteta i sekundarnog steriliteta. Ovo su veliki i krupni koraci koji će značiti mnogim parovima u Srbiji“, kaže se u saopštenju Udruženja Šansa za roditeljstvo.

A šta su noviteti?

  • Parovi kod kojih muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznut materijal u nekoj od klinika, sada konačno imaju mogućnost da proceduru vantelesne oplodnje urade i o trošku RFZO-a.
  • Parovi koji imaju zamrznute embrione iz nekog od prethodnih pokušaja, imaju mogućnost da urade neograničen broj krioembriotransfera o trošku Fonda kako bi dobili prvo dete, znači sve dok imaju zamrznuti materijal. Ukratko, broj krioembriotransfera je neograničen za prvo dete
  • U finansiranje je napokon uvršten i sekundarni sterilitet, tako da svi parovi koji imaju jedno dete, a imaju poteškoća sa začećem, imaju prava na dva stimulisana postupka i tri krioembriotransfera (bilo da je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom, ili seksualnim putem). Znači, ukoliko imate medicinski indikovan problem, iako imate jedno dete, imate pravo na VTO o trošku RFZO.
Sandra Jovanović

Ne mogu da sakrijem radost zbog ovih promena, pogotovo zbog parova sa dijagnozom azoospermije, jer se godinama zalažemo da dobiju svoju šansu za roditeljstvo. Svesni smo iz svakodnevnih komunikacija sa parovima koliko je ovaj problem zastupljen i koliko im je finansiranje od strane RFZO-a važno, zato smo radosni. Do sada su oni finansirali u potpunosti ceo postupak, sada će finansirati samointervencije uz pomoć kojih dobijaju materijal, a sam VTO postupak će uz Potvrdu o zamrzavanju materijala finansirati Fond”, istakla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

 “Naglasila bih takođe, da nas je kontaktirao veliki broj parova koji već imaju jedno dete dobijeno seksualnim putem ali imaju poteškoća pri dobijanju drugog. I oni će sada konačno dobiti svoju priliku, posle mnogo čekanja. Zaista mnogo znače sve ove novine, pogotovo onima koji nemaju dece i ulaze u ovu procedure. Treba da znaju da je ispred njih neograničeni broj stimulisanih postupaka i kriotransfera za dobijanje prvog deteta, da se ne plaše i da što pre krenu jer su godine ograničavajući faktor. Čekamo da zaživi još i Banka reproduktivnih ćelija i embriona i da zaokružimo priču oko lečenja neplodnosti. Donacija i državni registar ostaju da se reše da bi ova slagalica i put do bebe bili potpuni. Mi svakako nećemo stati dok to ne ispunimo. Želimo da svi parovi u Srbiji dobiju svoju šansu za roditeljstvo”, zaključila je Jovanović.

Iz Udruženja Šansa za roditeljstvo pozdravljaju ovu promenu koju je RFZO uveo jer znaju koliko će parovima u Srbiji svaki ovaj korak značiti. Takođe, pozivaju sve one koji imaju bilo koje pitanje u vezi sa lečenjem neplodnosti da posete Centar za vantelesnu oplodnju oformljen od strane Ministarstva zdravlja, Fondacije Nije svejedno i Udruženja Šansa za roditeljstvo u ulici Kneza Miloša br. 6 u Beogradu, ili da kontaktiraju Centar na besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800 333 030. Rado će odgovoriti na sva njihova pitanja, navodi se u saopštenju Udruženja.

Teme