Info

Od danas Srbija obustavlja izvoz ulja, pšenice, kukuruza i brašna Privrednici apeluju uvođenje kvota

Foto: Pixabay.com

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija u četvrtak 10. marta obustaviti izvoz ulja, pšenice, kukuruza i brašna, i da je Vlada pripremila uredbu koja se odnosi na uvoz energenata. Privredna komora Srbije predložila je Vladi Srbije uvođenje kvota na izvoz pojedinih žitarica, ali ne i potpuno ograničavanje njihovog izvoza.

Vučić je za TV B92 rekao da će Srbija imati dovoljno ulja, pšenice, kukuruza i brašna za sebe i region.

On je rekao i da je Vlada Srbije pripremila odluku o izuzimanja carina na uvoz energenata „iz trećih zemlja“.

„To će se odnositi na naftu iz trećih zemalja, ukoliko je budemo uvozili“, rekao je Vučić.

Naveo je odluka vlade doneta uoči izjašnjavnja u EU o uvozu energenata iz Rusije.

Dodao je da u EU postoje različiti stavovi o sankcijama na gas i naftu, te da EU 40% svojih potreba za gasom i 30 odsto potreba za naftom obezbeđuje iz Rusije.

„Za nas ako zabrane uvoz svih energenata sa teritorije Rusije znači da smo mi u problemu, jer mi nemamo kud, i ne mogu gas i nafta da padnu s neba“, rekao je on.

Objasnio je da je zato vlada pripremila odluku u vezi uvoza energenata iz trećih zemalja.

Rekao je i da je pripremljena odluka da poljoprivrednicima na pumpama NIS-a u narednih mesec i po dana bude subvencionisano gorivo.

PKS: Uvesti kvote

Privredna komora Srbije predložila je Vladi Srbije uvođenje kvota na izvoz pojedinih žitarica, ali ne i potpuno ograničavanje njihovog izvoza, kako bi se ostavila mogućnost poljoprivrednicima da zbog povećanih berzanskih cena žitarica, prodajom istih ostvare zaradu i na taj način nadomeste rastuće troškove cena goriva, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Teme