Naša priča

NASTAVAK PROJEKTA DELTA HOLDINGA NAŠE SELO Još 50 domaćinstava iz Bačkog Novog Sela dobilo šansu da se modernizuje

Miroslav Mišković, predsednik UO Delta Holdinga i Nevena Gladikostić Blagojević Foto: Danijela Nišavić

Pogačom i solju, dočekali su meštani Bačkog Novog Sela, Miroslava Miškovića, predsednika Upravnog odbora Delta Holdinga. Tradicionalna dobrodošlica gostu, koji će im sigurno unaprediti život. Jer, ovo selo u opštini Bač i oko 50 domaćinstava priključena su Deltinom projektu Naše selo dobilo je šansu da se revitalizuje, a žitelji ohrabre da ostanu na svojoj zemlji.

Projekat Naše selo Delta Holding je pokrenuo 2018. godine, sa ciljem da konkretnim primerom pokaže kako se može modernizovati srpsko selo, a njegovi žitelji dodatno motivišu da ostanu na svojim imanjima. U svom prvom ciklusu projekat je obuhvatio mesta Dubočane i Mala Jasikova, u okolini Zaječara, gde je postignut iznavredan rezultat i na osnovu toga doneta je odluka o proširenju akcije. Ovaj put na Vojvodinu. Sala mesne zajednice Bačkog Novog Sela puna, dolazi gost iz daleka. Tu su poljoprivrednici, direktori obližnjih kompanija, domaćini i učenici. Ovo selo smešteno uz levu obalu Dunava i granicu sa Hrvatskom, broji 650 stanovnika. Svi su vredni, radni. Mladi uče, dosta je visokoobrazovanih, selo već ima devet doktora nauka, a trenutno samo 45 đaka.

Prolama se aplauz za Miroslava Miškovića koji počinje da govori o planovima. Meštani slušaju. Nisu oni koji saginju glavu, bore se, kako znaju. Imaju plodnu zemlju i volju. Bave ratarstvom, voćarstvom i stočarstvom. Najveći deo obradive zemlje je pod ratarskim kulturama, posebno pod sojom. Jedan broj meštana gaji jagode, drugi i jabuke, lešnik, šljivu… Nema neobrađene zemlje. Više porodica bavi se povrtarstvom, pod plastenicima i na otvorenom, nekoliko pčelarstvom, a jedno gazdinstvo gaji i lekovito bilje.

„Bez razvoja sela nema razvoja ni privrede ni društva, a bez subvencija države teško je poljoprivredniku samom. Zato država treba da pomogne da se za tri do pet godina dostignu subvencije u poljoprivredi koje su na nivou Evropske unije. Investicije ne mogu da čekaju, zato smo tu, da investiramo, ali ne samo to“, poručio je Miroslav Mišković.

Kroz Naše selo meštani će pre svega dobiti edukaciju o modernoj poljoprivrednoj proizvodnji. Kroz seriju predavanja i poseta njihovim imanjima saznaće kako može da se unapredi ishrana i nega stoke, sadnja, orezivanje i berba voća, sejanje i uzgoj ratarskih kultura i svi drugi elementi koji čine efikasnu i uspešnu poljoprivredu. I ovog puta partner podrške je Erste Banka. Prisutnima se obratio Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora. Učesnici u projektu dobiće priliku za povoljne bankarske kredite, u saradnji sa Erste Bankom koja je deo projekta, a uz podršku Delta Agrara koji će na sebe preuzeti plaćanje kamate.

„Odvojili smo budžet od 400.000 evra, naravno ako bude potrebe biće i više. Kamatna stopa je nula, nema ni kolaterala. Mi smo od početka projekta Naše selo sa Delta Holdingom. Prošlo je pet godina i sada kad vidimo šta smo uradili u selima Dubočane i Mala Jasikova itekako smo ponosni. Tamo smo odobrili 200.000 evra zajmova sa nula osto kamate, koje su meštani uložili u širenje osnovnog stada, izgradnju štala, kupovinu sadnica. Sada se u okolini Zaječara rađaju deca i porodice ostaju na selu sa unapređenom proizvodnjom. Tako će biti i ovde“, naglasio je Slavko Carić.

Bačko Novo Selo se spominje u 16. veku u aktima iz vremena turske vladavine, kada su prvi stanovnici bili Srbi, a od 1733. godine naselјavaju ga i Nemci. Do Prvog svetskog rata, Bačko Novo Selo je bilo nemačko selo, da bi posle 1945. godine Nemci se odselili iz tih krajeva, a godinu dana kasnije selo je kolonizovano stanovništvom iz Bosne i Hercegovine. Sada je Bačko Novo Selo pretežno naselјeno srpskim stanovništvom, ima 75 muslimanskih domaćinstava i u manjem broju Hrvata, Roma, Slovaka, Mađara.

„Katolička crkva posvećena Svetoj Ani je na žalost, potpuno uništena, ostale su samo zidine i deo tornja. Nemci koje su nekad živeli u Bačkom Novom Selu, a sada žive u Nemačkoj, 2008. godine su dale donaciju za renoviranje i popravku crkve i uz pomoć Opštine Bač i lokalne samouprave, ovaj istorijski spomenik sačuvaće se od dalјeg propadanja. Pravoslavna crkva ovde nikada nije postojala, ali se nadamo da će u skorije vreme započeti izgradnju i ovog hrama. Danas kada neko umre, zvoni se iz postojeće crkve. Nema veze da li je preminuo Srbin, Mađar, musliman. Isto tako ne zna se ko zvoni – pripadnik islamske vere, Nemac ili neko drugi. Ovde smo smi svi jedno“, kaže Grujo Bogojević, predsednik mesne zajednice u Bačkom Novom Selu.

Iako su dobili reči uveravanja da je dobrobit na prvom mestu, meštani su bili zabrinuti. Brinu ih ratni sukobi i kako će plasirati svoje proizvode u Ruskoj Federaciji. Jedan od njih je Darko Janković, proširio je proizvodnju jagoda, ali je tržište neizvesno. Pita da li Delta može da organizuje otkup.

„Naravno, obratite se Dejanu Jeremiću, potpredsediku Delta Holdinga i direktoru Delta Agrara, sve se može organizovati. Ali molim vas imajte na umu, mi želimo da vi prodate po što boljoj ceni, a to ne mora da bude nama“, naglasio je Miroslav Mišković.

Foto: Miodora Bozar

Janika Mesaroš pita da li će biti obezbeđeno dovoljno mešanog veštačkog đubriva, a Branka Blagojevića koji se bavi ratarstvom zanima kako da se obezbedi krajnji kupac za lekovito bilje, ćerka Nevena je krenula u proizvodnju.

„Đubriva će biti, samo je pitanje cene“, odgovara Dejan Jeremić. Savet od Miroslava Miškovića…

„Mi se nismo nikada bavili lekovitim biljem, a razlog je stabilnost otkupnog tržišta“, rekao je.

A kako nalažu običaji, kada se skup završio, svi su nazdravili. Za zdravlje i napredak… a sudeći po domaćoj ljutoj – u ovom delu Bačke, a i šire – biće ga.

Teme