Preduzetništvo

Sajam preduzetništva i novih zanata na Novosadskom sajmu 21. i 22. marta

Etno mreža kiosk Foto: NALED

Sajam preduzetništva i starih zanata, koji Novosadski sajam organizuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, biće održan u ponedeljak, 21. i utorak, 22. marta, u Kongresnom centru „Master“, saopšteno je na konferenciji za novinare.

„Na otvaranju onog Sajma prošle godine, u onom formatu za koji se nadamo da se neće ponoviti, rekli smo da je to način da gradimo mostove za neka buduća vremena. Budućnost je došla i za Sajam i za Pokrajinski sekretarijat i mi hodamo tim mostovima koje smo izgradili. Prvi korak na tom mostu jeste upravo Sajam preduzetništva i starih zanata  koji će biti obogaćen i sa nekoliko veoma važnih panela. Pre svega govorićemo o e-fiskalizaciji, za koju mislimo da je jedna od udarnih tema za sve one koji se bave privredom na svaki način, imaćemo prezentaciju nove knjige dr Indire Popadić i radionicu tkanja – jer nam je želja da promovišemo stare zanate i kako se njima bavi“,  rekao je, između ostalog, dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Među učesnicama radionica biće i žene u nauci sa kojima je potpisan Sporazum.

„Želimo da promovišemo žensko preduzetništvo i da pored izlagačkog dela i u radionicama osvetlimo što više aktuelnih tema koje su interesantne za preduzetnike. Tema kojoj ćemo se posebno posvetiti je brendiranje i zaštita intelektualne svojine jer nam se tim povodom obraća veliki broj proizvođača“, dodao je Ivanišević.

Za sada preko 20 izlagača

Za sada ima 22 izlagača, ali prijave i dalje stižu.

„Prvi put će Sajam biti u realnom format – prošle godine smo ga, iz objektivnih razloga, realizovali na našoj web-platformi ExpoOnline.rs“, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma i dodao:

„Ova naša saradnja se razvija onako kako je planirano. Nastavak će biti na Poljoprivrednom sajmu u maju, kasnije i na Sajmu turizma koji će biti održan u novembru“.

Cvetković je iskoristio priliku i da najavi sutrašnji Sajam saobraćaja „Traffic Solutions Expo“, koji će biti održan u Kongresnom centru „Master“, ali i saopštio ekskluzivnu informaciju.

„S obzirom na kvalitetne i dobre odnose koje imamo sa Republikom Mađarskom, oni su danas potvrdili da će biti Zemlja partner na predstojećem 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu“, naglasio je Cvetković.

Odgovarajući na pitanja novinara pokrajinski sekretar, dr Nenad Ivanišević je najavio i da će jedna od tema Sajma preduzetništva i starih zanata, biti Zakon o zanatstvu, kao i da će uskoro, u saradnji sa NALED-om biti organizovan poseban skup o Socijalnom preduzetništvu i starim zanatima, kao i da će u sredu 23. marta, kada bude završen Konkurs za žensko preduzetništvo biti raspisan i Konkurs za zapošljavanje „u ukupnoj vrednosti preko 40 miliona dinara, gde će žene i druge teže zapošljive kategorije imati prednost kod odlučivanja“.

Teme