Agro Svet

BERZA U ČIKAGU Rast tražnje za starim rodom kukuruza, pojeftinjenje soje

Foto: Pixabay.com

Iako je zabeležena veća tražnja, cene kukuruza se tokom nedelje nisu značajnije menjale u Čikagu. Nedeljne izvozne aktivnosti su prešle su 1,83 miliona tona. Očekuju se veće izvozne aktivnosti do kraja marta i u aprilu. Površine ove žitarice u SAD-u se očekuje da budu ispod prošlogodišnjeg nivoa. Američko tržište ima rast tražnje za starim rodom za izvoz, zbog situacije u Crnom moru.

Stanje useva ozime pšenice, sa mnogim oblastima koje su i dalje suve, dovelo je do ponovnog snižavanja rejtinga u Kanzasu i Teksasu. Usevi su ocenjeni „dobro do odlično“ 23% u Kanzasu i 18% u Teksasu. Tokom nedelje, cene ove žitarice rasle su u Čikagu.


Cene soje su krajem nedelje u Čikagu beležile pad cene, nakon prošlonedeljnog rasta. Nastavljena je tražnja za ovom uljaricom iz Kine. S druge strane, cene novog roda su beležile uzlazni trend. Nivo cena na američkom tržištu ne smanjuje tražnju, su nedeljne prodaje bile iznad 1,2 miliona tona. Što se tiče prerade, aktivnosti u februaru su smanjene u odnosu na januar za oko 9%, ali količine su i dalje značajne sa 165 miliona bušela i to povećava zalihe ulja u SAD.

Evronext

Vest o zabrani izvoza iz Rusije dovela je do rasta cena na Evronekstu. Međutim, cene kukuruza tokom nedelje beležile su negativan trend. COCERAL je svoju procenu proizvodnje pšenice blago podigao u odnosu na decembarsku proizvodnju. Očekivana količina sada je 141,3 miliona tona (uključujući britansku proizvodnju u EU proizvodnju).
Proizvodnja kukuruza se očekuje da bude 67,3 miliona tona, što je količina slična prošlogodišnjoj, iako tek treba da bude
posejan.

Teme