Berza

IZVEŠTAJ PRODUKTNE BERZE od 14. do 18. marta PAD CENE kod kukuruza, SOJA u uzlaznom trendu, ponuda uljarica izostaje

Foto: Danijela Nišavić

Tokom protekle nedelje na Produktnoj berzi, zabeležena je smanjena aktivnost robno – berzanskih učesnika. Najveći pad cene je zabeležen kod kukuruza, dok je soja imala uzlazni trend. Ukupan promet je iznosio dinara 1.775 tona, a finansijska vrednost 93.759.500,00 dinara.


Nakon Uredbe o zabrani izvoza koja je doneta prethodne nedelje, na tržištu kukuruza nije bilo bitnijih promena. Zaključen je jedan kupoprodajni ugovor na cenovnom nivou od 31,00 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Prometovana je količina od svega 50 tona. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, zabeležen je pad cene od 9,18%. Ono što je važno naglasiti, intenzivnija tražnja za ovom žitaricom i dalje izostaje, a izvoznici nisu prisutni na robno- berzanskom tržištu. Dalja dešavanja na domaćem tržištu će zavisiti isključivo od narednih odluka Vlade.


Za razliku od kukuruza, tržište pšenice u prvom delu nedelje je bilo aktivnije. To potvrđuje realizacija berzanskih ugovora po ceni od 35,50 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se kvalitetnijom pšenicom sa minimum 12% proteina. Kako je nedelja odmicala, intenzitet tražnje se smanjivao, te je zaključen ugovor po ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Ovakav scenario nije neočekivan, s obzirom na nastavak zabrane izvoza, što je dovelo do smanjene tražnje na kraju nedelje, a samim tim i cene od 0,12%.


Na tržištu soje, intenzivnija tražnja je dovela do rasta cene. Kao i u prethodnom periodu, primetna je suzdržanost prodavaca. Ponuda većih količina ove uljarice i dalje izostaje. Berzansko trgovanje, početkom nedelje je bilo na cenovnom nivou od 78,30 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, realizacija kupoprodajnih ugovora se kretala u cenovnom rasponu od 79,30 do 80,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 79,18 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je uzlazni trend od 2,56%.


Ugovori za suncokretovu sačmu sa 33% proteina, zaključeni su od 41,00 do 45,00 din/kg bez PDV-a, sa preuzimanjem robe do 10. aprila. Ponderisana cena iznosi 43,40 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, zabeležen je rast od 15,35%. Tokom današnjeg dana, ponuda je bila veća u odnosu na tražnju, što implicira na mogući pad cene. Ruski AN, pakovanje 600/1, prometovan je po ceni od 102,66 din/kg bez PDV-a. Ugovor
rusku ureu, pakovanje 25/1, zaključen je po ceni od 108,82 din/kg bez PDV-a.

Teme