Selo&Planina&Grad

JAHORINA – Planina koja stvara nove svetske šampione u skijanju

Foto: OC Jahorina

Pred svim svetskim skijalištima, pa tako i Olimpijskim centrom Jahorina, kao i rukovodstvu, svakodnevno se nalazi zaista važan zadatak, a koji podrazumeva ne samo pronalaženje talenta u jednom od mladih nada skijaškog kluba Jahorina ovog najmodernijeg skijališta jugoistočne Evrope, već i njegovo negovanje, u nameri da će takav jedan sportista Jahorinu, još jednom, približiti Olimpijskim igrama. Mnogi sjajni skijaši koji su svoje prve skijaške korake napravili na ovoj planini nosili su bibove sa ovih 5 znakova koji za njih znače život, te se u svom najboljem sportskom izdanju spuštali niz staze planine domaćina ovog svetskog sportskog takmičenja.

Pažnja koja se poklanja trudu ovih mladih skijaša nikad nije bila veća, kao ni podrška u istrajnosti da se dosegnu nivoi i stepenice koje će zauvek ostati urezane u knjigama ovog sporta. Sjajna saradnja izuzetno kvalitetnog skijaškog kluba Jahorina sa istoimenim Olimpijskim centrom učinila je da se brojna imena vrednih njegovih takmičara daleko čuju. Samo neka od njih su imena mladog Milovoja Mačara, te Marka Šljivića, kao najperspektivnijih bosanskohercegovačkih skijaša, ujedno i najboljih skijaša ove države, kojima je Olimpijski centar Jahorina samo u tekućoj zimskoj sezoni, u saradnji sa svojim partnerima, obezbedio izuzetno kvalitetnu skijašku opremu. Ona za koju je već sigurno da će biti iskorištena na najbolji mogući način, a koja će, istovremeno, omogućiti obojici vrhunskih skijaša da nastave niz dosadašnjih uspeha. Uloga Olimpijskog centra Jahorina je apsolutna podrška u nastavku njihovih karijera.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić, član je upravnog odbora skijaškog kluba Jahorina, i jedan od oslonaca kada su u pitanju aktivnosti, a koji beleže sjajne rezultate članova, usled odlične organizacije i pažljivo isplaniranog načina rada. Tako su sve aktivnosti koje za cilj imaju napredak skijaša, kvalitetan rad i predstavljanje planine Jahorine u najboljem, skijaškom izdanju, uvek podržane od strane direktora ovog, sada već, svetskog skijališta.

Pročitajte još

REPORTAŽA SA JAHORINE Vožnja ratraktom i sankanje na 1.879 metara (FOTO)

KAD NE SKIJATE MOŽETE DA ŠETATE Jahorina planina zdravlja, sve o stazi LJUBAVI, ZDRAVLJA, OLIMPIJSKOJ stazi i SPORTSKO-REKREATIVNOJ stazi

Budite dijete Jahorine

Iako je najčešći motiv ovakve podrške iznedravanje svetskog talenta, Olimpijski centar Jahorina za cilj ima prvenstveno približavanje dece sportu i planini, kao podstreka vođenja zdravijeg načina života. Tako je tokom protekle godine pokrenuta akcija pod nazivom “Budi dijete Jahorine”, u toku koje je učenicima osnovnih i srednjih škola Grada Istočno Sarajevo, svih 6 opština, dodeljeno više od 3.000 besplatnih karata za skijanje, kako bi sva deca, uz vrlo malo truda, predstavljajući svoje viđenje Jahorine kroz literalne i ilustrativne radove, dobila priliku da uživaju u ovom magičnom sportu na njihovoj omiljenoj planini.

Hiljadu skija za našu djecu

Istovremeno je ovaj projekat predstavljao okidač za još jednu akciju čak većih razmera, pod nazivom “Hiljadu skija za našu djecu”, jer, iako je postojala zaista velika dečija želja da posete Jahorinu i savladaju ovaj zimski sport, mnogi od njih nisu posedovali skijašku opremu, što je predstavljalo prepreku u skijanju, kako za njih, tako i za njihove roditelje. To se moglo primetiti i prilikom obezbeđivanja besplatnih ski karata za organizovane posete učenika iz drugih opština, a sve skupa je podstaklo direktora Olimpijskog centra Jahorina, Dejana Ljevnaića da, u sklopu pomenute akcije, dodeli čak 1.000 pari skija mališanima i tinejdžerima koji žele da savladaju ili usavrše ovaj sport, a koji do sada nisu posedovali ovu vrstu skijaške opreme.

Pravo učešća imaju sva deca zemalja regiona, starosne dobi od 7 do 18 godina.

“Uspeh svoju istinsku dimenziju dobija tek ukoliko se podeli sa bližnjim i voljenim osobama, a posebnu ljubav, te dužnost, Olimpijski centar Jahorina oseća prema svojim najmlađim skijašima, posetiocima i ljubiteljima ove prelepe, olimpijske, planine, a upravo primarni cilj ovakve akcije je stvaranje i njegovanje ljubavi prema magičnom zimskom sportu, skijanju, te zdravom boravku na planini i vazduhu, prepunom blagodati za zdravlje i odrastanje dece”, kaže Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Uz pomenute razloge organizovanja ovakvih akcija, ostaje jedan koji ih uvek čini još posebnijim, a to je da će možda baš jedan od njihovih učesnika, dobiti jedinstvenu priliku da se oproba u ovom sportu, razvije ljubav prema njemu i jednoga dana osvaja svetske vrhove.

U pronalaženju svetskog skijaškog talenta u tako velikom broju novih, mladih skijaša, potreban je i veliki broj kvalitetnog sadržaja na Jahorini, koji će ih ne samo privući planini, već učiniti da istu beskrajno zavole, te svaki svoj slobodan trenutak provedu upravo na njenim stazama.

Pročitajte još…

JAHORINA IZVANREDNA ZA UČENJE SKIJANJA Više od 60 odsto plavih staza, a znanje prenosi 160 licenciranih instruktora skijanja

SKIJANJE ZA POČETNIKE NA OLIMPIJSKOJ LEPOTICI JAHORINI Saveti i iskustvo Dejana Ljevnaića, direktora OC Jahorina

Prvi skijaški koraci – tri poligona i dva ski vrtića

Tako oni prve korake na skijama najmlađi posetioci bi trebalo da naprave kroz ski školu i na poligonima – vrtićima za obuku.

Na Jahorini postoje tri poligona za obuku dece i svih početnika u skijanju, kao i dva ski vrtića – prvi poligon Poljice smešten je na samom platou istoimene staze, u okviru kojeg su izgrađena dva skijaška tepiha, ali i mnogobrojni zabavni rekviziti prilagođeni prvenstveno najmlađim posetiocima, što je slučaj i sa poligonom pod nazivom Trnovo. Poligon Rajska dolina smešten je u gornjem delu planine i sadrži jednu pokretnu traku i poligon za najmlađe posetioce i sve početnike u skijanju. Staze u sklopu pomenutih ski vrtića uređeni su po FIS standardima za početnike, ali i one koji su još uvek nesigurni, i pomalo nespretni na skijama, kako pripadnike najmlađe, tako i starije skupine skijaša. Poligon Poljice, kao i poligon Rajska Dolina, mesto je beskrajne zabave. Takođe, uz instaliranu tjubing stazu, koju instruktori Olimpijskog centra Jahorina, pa čak i veliki broj roditelja, rado koriste zajedno sa učenicima, kao vid distrakcije i izvor smeha – radi se o stazama za sankanje na gumama po plastičnoj podlozi, dužine 100m na Poljicama i 70m u Rajskoj dolini.

Teme